Bănci și Asigurări

Decontarea electronica a tranzactiilor cu titluri de stat, din august

01.06.2005, 18:32 27

Evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat ar putea fi realizata in sistem electronic, din luna august, aceasta fiind ultima faza a proiectului de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP), a declarat, marti, Emil Iota Ghizari, directorul general executiv al Transfond.

"In prezent exista un sistem de inregistrare a titlurilor de stat, care nu este electronic. Decontarea electronica a acestor instrumente reprezinta a treia faza a proiectului SEP si speram sa fie implemetata in august. Aceasta etapa nu este critica. Pe acest segment nu se inregistreaza un volum mare al tranzactiilor. Speram sa fie, astfel, stimulate operatiunile cu aceste instrumente financiare. Este mai mult o platforma pentru viitor", a mentionat Ghizari. Unul dintre principalele obiective ale Transfond a fost poiectarea si implementarea SEP, impreuna cu BNR, in trei faze.

Prima etapa a fost reprezentata de decontarea electronica in timp real a tranzactiilor cu valoare mai mare de 500 mil. lei componenta sistemului, denumita REGIS, intrånd in functiune in luna aprilie.

Platile interbancare de mica valoare, sub 500 de milioane de lei, sunt in prezent procesate automat, dupa ce a doua componenta a sistemului electronic de plati (SENT) a devenit operationala in 13 mai.

"Sunt decontate circa 4.000 de tranzactii pe zi, de mare valoare, nivelul celor de mica valoare fiind de 200.000 de tranzactii pe zi", a afirmat Ghizari.

GSRS - sistemul de inregistrare si decontare a titlurilor de stat- reprezinta ultima faza a proiectului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO