Bănci și Asigurări

Denominare cu succes: leul nou se tranzactioneaza

04.07.2005, 18:01 24

Leul nou a intrat pe piata fara probleme, spun bancile. Primele tranzactii cu lei noi au fost realizate fara probleme, iar retele de bacnomate si POS-uri si-au reluat activitatea normala. Mai multe banci din sistem au raportat deja pornirea sistemelor de carduri si realizarea fara probleme a primelor tranzactii. Adaptarea sistemelor informatice, cea mai complicata operatiune, nu a adus probleme.

Banca Comerciala Romana (BCR), Raiffeisen Bank si Banca Tiriac au raportat deja adaptarea sistemelor informatice si reluarea activitatii cu carduri.



Tranzactii din primul minut

BCR a repornit reteaua proprie de automate bancare (ATM), POS-uri si automate de schimb de vineri, la ora zero, cand a intermediat si prima tranzactie.

"Din aproximativ cele 1.000 de ATM-uri, 200 au fost alimentate cu lei noi. Sistemul a fost oprit mai putin de 16 ore. Migrarea programelor informatice in vederea denominarii monedei nationale a fost un succes", a declarat Ion Matei, directorul executiv al Directiei de Carduri din BCR.

BCR sustine ca de vineri, ora 00:00 erau functionale aproximativ 90% din ATM-urile din reteaua proprie, restrul intrand in functiune in decurs de un sfert de ora. Reteaua de aproape 5.000 de POS, a redevenit operationala integral chiar de la miezul noptii de vineri. Tot atunci s-a realizat prima tranzactie pe un POS, valoarea acesteia fiind de 21 de lei noi. Pana vineri la ora opt, BCR a realizat 4.449 de operatiuni, a caror valoare cumulata a fost de 823.000 de lei noi. Dintre acestea, peste 4.200 de operatiuni au fost realizate la ATM-uri.

BCR distribuie prin reteaua de bancomate cupiuri de 10 lei noi (echivalent a 100.000 de lei vechi) si 50 de lei noi (echivalent a 500.000 de lei vechi).



Mai bine folositi cardul

Raiffeisen a repornit sistemul de carduri vineri, 1 iulie, la ora 7, dupa 21 de ore de la oprire. Toate ATM-urile si POS-urile bancii au devenit operationale la acel moment.

"Raiffeisen Bank a decis sa nu distribuie prin intermediul ATM-urilor sale moneda noua, pana la momentul in care vom fi siguri ca exista suficienta moneda noua pe piata pentru a le alimenta. Nu dorim sa expunem clientii riscului de a nu gasi bani in ATM-uri, tinand cont de faptul ca orice bancomat adaptat la moneda noua nu mai poate fi alimentat cu cea veche, pentru ca bancnotele au alte dimensiuni. Cele peste 730 de ATM-uri ale Raiffeisen Bank vor fi adaptate la moneda noua treptat, in perioada urmatoare", a spus Steven van Gršningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Banca isi sfatuieste clientii sa foloseasca la plata cardurile, pentru a evita eventualele neplaceri legate de manevrarea a doua tipuri de bancnote simultan.

Toate aplicatiile informatice ale Raiffeisen Bank au fost convertite pentru denominarea monedei nationale, iar de luni toate unitatile bancii isi reiau programul normal de lucru.



Merg si platile la utilitati prin ATM

Banca Tiriac a repornit reteaua de ATM-uri si POS-uri de la ora zero vineri, 1 iulie. Inca din primele ore au fost operationale toate cardurile emise de banca, indiferent de sigla sub care erau emise - Visa, MasterCard sau American Express. Tot la prima ora banca a oferit posibilitatea clientilor de a-si plati facturile emise de Connex sau RomTelecom de la bancomat.

Primele tranzactii cu cardurile bancii s-au realizat chiar la prima ora, in mai multe judete.

Banca Tiriac are in prezent 25 de ATM-uri adaptate pentru distribuirea de lei noi. Acestea elibereaza cupiuri de 5,10, 50 si 100 de lei noi.

Daewoo Bank a anuntat de asemenea finalizarea migrarii aplicatiilor informatice la leul nou. Banca a finalizat aceasta operatiune inca de pe 30 iunie, si a efectuat in acest interval mai multe probe. Reteaua de bancomate a fost pornita vineri, 1 iulie, la ora noua. De vineri la pranz banca a reluat si plata facturilor la utilitati prin intermediul bancomatelor, o data cu reinceperea activitatii de eliberare de numerar de la ATM-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO