Bănci și Asigurări

De ce depozitele bancare nu sunt legate de ROBOR aşa cum sunt creditele? De ce clienţii băncilor să sufere în caz de inflaţie şi ROBOR mai mare, iar băncile să fie protejate prin dobânzi la credite indexate la ROBOR?

Dragoş Cabat: La depozite, oamenii deobicei îşi fac depozite pe termen scurt şi se protejează singur. Dacă nu îţi mai convine dobânda îţi retragi banii.

Dragoş Cabat: La depozite, oamenii deobicei îşi fac depozite pe termen scurt şi se protejează singur. Dacă nu îţi mai convine dobânda îţi retragi banii.

Autor: Mircea Nica

16.03.2022, 16:50 2063

♦ OTP Bank: Depozitele nu pot fi legate de un indice ca ROBOR pentru că au dobânda fixă. Creditele cu dobândă variabilă sunt legate de un indice ♦ Raiffeisen Bank: Majoritatea creditelor cu dobânzi indexate la ROBOR sunt creditele imobiliare şi Prima Casă, credite acordate pe perioade mari de timp ♦ Pe zona de economisire la persoane fizice, cea mai mare perioadă pe care sunt constituite depozitele oferite de Raiffeisen Bank este de 18 luni.

De când inflaţia a luat-o razna, iar BNR a mă­rit dobânda de re­ferinţă împingând ROBOR-ul de la 1% la aproape 5%, persoanele fizice cu depozite la bănci pierd masiv din puterea de cumpărare pentru că primesc dobânzi infime, între 0,8% şi 3%, în timp ce la credite trebuie să plătească rate din ce în ce mai mari pen­tru că dobânzile la credite sunt indexate la ROBOR.

Astfel, unele din cele mai mari bănci de pe piaţă precum BCR, BRD sau Raiffeisen, plătesc astăzi la depozite la 12 luni dobânzi de 0,8%, 1,05% şi 2%, în timp ce la creditele ipo­tecare pe termen lung indexarea la ROBOR face ca băncile să încaseze sume mai mari de la clienţi, ca urmare a creşterii ROBOR.

ROBOR creşte pe piaţa mone­ta­ră, ca urmare a creşterii dobânzii de ba­ză a BNR care încearcă să domo­lească inflatia. Inflaţia este astăzi la 8,5%, ROBOR-ul este la 4,3%, în con­diţiile în care în septembrie 2020, era la 1,7%. La acel moment dobânzile la cele trei bănci au rămas relativ aceleaşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO