Bănci și Asigurări

Dezvăluirile dezastrului de la City Insurance: care sunt motivele oficiale pentru care compania de asigurări a dat faliment

Renato Szilagyi

Renato Szilagyi

Autor: Mircea Nica

03.07.2022, 00:00 19456

♦ City Insurance a vândut poliţe sub tariful notificat la ASF pentru a-şi creşte cota de piaţă ducând la un deficit de 1,2 mld. lei ♦ CITR a constatat, printre altele, că anumite persoane din conducerea sau supravegherea companiei pot atrage anumite răspunderi privind cauzele falimentului ♦ Peste 700 mil. lei sunt sume pe care City Insurance le are de recuperat din regrese şi reasigurare.

Falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, care domina segmentul RCA cu o cotă de piaţă de 43%, începe să prindă un nou contur. Compania a vândut poliţe sub tariful notificat pentru a-şi creşte semnificativ cota de piaţă, nu a recuperat creanţele de la reasigurători, nu a plătit daunele la timp, ceea ce a dus la penalităţi şi cheltuieli de executare, a achitat dobânzi pentru anumite împru­muturi de la acţionarul majoritar şi de la o companie străină, împrumuturi care nu au fost folosite de City Insurance, toate ducând la deficite şi cheltuieli semnificative.

Deşi acestea sunt o parte din cauzele pentru care City Insurance s-a prăbuşit, problemele se transpun dincolo de o simplă gestionare a banilor. Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO-ul CITR, a explicat că analiza CITR a identificat situaţii de atragere a răspunderii pentru persoanele responsabile administrării şi gestionării companiei. CITR nu a fur­nizat detalii privind persoanele asupra că­rora se atrage răspun­de­rea. CITR va formula cererea de atra­gere a răspunderii pentru fap­tele atribuite persoa­nelor care au condus la falimentul City Insurance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO