Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Companiile au probleme in finantarea investitiilor

26.09.2008, 15:18 13

 

Inflatia si cresterea dobanzilor la credite au adus multe companii care derulau proiecte de investitii in dificultate.
"Sunt companii care au contractat credite pentru proiecte de investitii, insa din cauza inflatiei imprumutul a ajuns sa finanteze doar 70%-80% din necesar. Pentru a-si finaliza proiectele, incep sa consume din capitalul de lucru si astfel ajung sa intre in dificultate daca si dobanzile la credite urca", noteaza Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
El spune ca nu se poate vorbi de o criza sau probleme semnificative care sa afecteze afacerile bancilor. "Este o situatie dificila, inerenta incetinirii unei economii supraincalzite", comenteaza seful OTP.
Costurile creditelor pentru companii au crescut, atat la lei cat si la valuta, in conditiile in care intarirea politicii monetare a BNR s-a suprapus cu criza de pe pietele financiare internationale, care a dus la scumpirea fondurilor.
Pe fondul aversiunii fata de risc, imprumuturile acordate de bancile straine in Romania (fie pentru filialele lor locale, fie direct pentru companii) au devenit mai scumpe, in timp ce si dobanda de referinta la euro pe plan international a urcat, din cauza secetei de lichiditati.
In ceea ce priveste creditele in lei, economistul-sef al Alpha Bank, Ella Kallai, nota recent ca intarirea politicii monetare s-a rasfrant mai mult asupra finantarilor pentru companii decat pentru populatie. Astfel, creditele noi in lei pentru companii s-au scumpit intre iulie 2007 si iulie curent cu trei puncte procentuale, in cazul in care valoarea este mai mica de echivalentul a 1 milion de euro. Pentru creditele de valoare mai mare, scumpirea a depasit 4 puncte procentuale. In schimb, creditele pentru populatie s-au scumpit marginal, desi acest segment era tinta BNR, care incearca sa tempereze consumul supradimensionat.
BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% in toamna trecuta pana la 10,25% pe an, in iulie. La sfarsitul saptamanii trecute banca centrala a decis mentinerea dobanzii la nivelul de 10,25%, acesta fiind primul semnal de stabilizare dupa o serie de sapte majorari consecutive.
Banca centrala a intarit politica monetara pe fondul cresterii inflatiei, care a ajuns la un varf de 9% in iulie, fata de mai putin de 4% in iulie anul trecut. Luna august a adus o reluare a tendintei de dezinflatie accentuata, cresterea anuala a preturilor de consum incetinind la 8%.
Problemele de finantare afecteaza cel mai mult companiile din constructii, nota recent si Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania, o companie de asigurari de credite comerciale. El aprecia ca firmele din constructii trec printr-o criza de lichiditati, iar problemele unui jucator se transmit rapid si asupra partenerilor sai.
De altfel, statisticile Coface arata ca in primul semestru numarul firmelor care au intrat in faliment s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2007.
Numarul companiilor care au deschis procedura de insolventa in primul semestru s-a dublat fata de aceeasi perioada din 2007, la aproape 3.700 de cazuri, fiind estimata in continuare o crestere a numarului de falimente.
In primele sase luni ale anului trecut au fost deschise aproximativ 1.900 de cazuri de insolventa. Ionescu se asteapta ca numarul de falimente sa se dubleze la sfarsitul acestui an fata de 2007, ajungand la circa 7.000 de cazuri.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO