Bănci și Asigurări

Dobanda de 10%, momeala bancilor pentru a atrage leii

Dobanda de 10%, momeala bancilor pentru a atrage leii

Click pentru imaginea intreaga

14.04.2008, 19:23 18

Foamea de lei impinge tot mai multe banci sa ofere dobanda de 10% la depozitele in lei si chiar sa-si premieze cu bani clientii care economisesc in lunile urmatoare.
Si BRD, al doilea mare jucator de pe piata, a intrat in grupul din ce in ce mai numeros al bancilor care revin la dobanda cu doua cifre pentru a atrage leii de pe piata, platind 10% pe an la depozitele cu scadenta la douasprezece luni si 9,5% la cele pe sase luni.
La ING, clientii care pe 15 mai vor avea in contul de economii cu 1.000 de lei mai mult decat la 1 aprilie primesc un premiu de 50 de lei pe langa dobanda de 7,5% pe an, rezultand o "dobanda totala" de 44% pe an. Deja vitrinele sucursalelor bancare si trotuarele din fata lor s-au umplut cu materiale publicitare care promoveaza dobanda de 10%.
Alpha Bank pluseaza pana la 10,5% pe an pentru certificatele de depozit pe sase luni constituite pana la 31 mai, dobanda de 10% fiind valabila pentru cele pe trei si noua luni.
Cuprinse de febra conjuncturala a incurajarii economisirilor, bancile inchid ochii la costul pe care il implica acordarea unor asemenea dobanzi, fiind obligate sa blocheze la BNR 20% din sumele atrase prin campaniile promotionale. Fie ca au in spate o banca-mama puternica sau nu, jucatori ca Raiffeisen, Bancpost, Banca Transilvania, UniCredit sau Credit Europe Bank au lansat produse de economisire cu dobanda de 10% sau 10,5% cum este cazul Piraeus Bank, indicand o nevoie clara de lichiditati, dincolo de grija de a proteja deponentii de cresterea inflatiei si de alinierea dobanzilor in concordanta cu majorarile operate de banca centrala. Comisioanele de retragere si impozitul pe castig pot tempera insa avantul clientilor.
Saptamana trecuta, BNR a transmis mai multe semnale de avertizare in privinta riscurilor aparitiei unei crize de lichiditate: guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca se apropie momentul in care bancile ar putea fi nevoite sa apeleze la facilitatea de credit oferita de banca centrala, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu s-a intalnit cu trezorierii bancilor pentru a-i preveni ca lichiditatea pietei monetare va scadea foarte mult la sfarsitul lunii, cand sunt asteptate plati importante din partea companiilor catre bugetul de stat si a-i indemna sa cumpere titluri de stat pentru a putea accesa credite lombard pe o zi, iar Directia Reglementare a emis un proiect de modificare a normei de lichiditate prin care bancile sunt obligate sa demonstreze ca pot aplica in regim de urgenta planuri de depasire a unor deficite de lichiditate ce pot aparea in conditii de criza. Dealerii privesc insa cu scepticism recomandarea BNR de a investi in titluri de stat, in conditiile in care aceasta ar presupune sa imobilizeze si lichiditatile de care dispun. In plus, dobanzile la titlurile de stat nu sar de 9,5%-10% pe an, in timp ce la facilitatea de credit lombard BNR percepe o dobanda de 12% pe an.
Avertismentele venite de la BNR au in vedere si experienta de anul trecut, cand lichiditatea s-a evaporat brusc. Bancherii au acuzat atunci si o necorelare a operatiunilor de piata ale BNR, care a ajuns sa recurga la injectii de lei prin operatiuni repo. In perioada martie-mai 2007, bancile au apelat consistent la BNR pentru finantari cumulate de 10,2 miliarde de lei (2,92 mld. euro), dobanda fiind atunci de 14% pe an. De altfel, februarie 2008 a fost prima luna din august 2007 incoace cand BNR a acordat o facilitate de credit de 198 mil. lei (aproape 54 mil. euro), la dobanda de 12% pe an.
Majorarea vizibila a dobanzilor ar putea atrage din nou atentia jucatorilor straini. Deja leul a semnalizat o tendinta de apreciere, cursul coborand vineri la 3,61 lei/euro pentru prima data in ultimele doua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO