Bănci și Asigurări

Dobanda la obligatiunile de stat pe cinci si zece ani a crescut

20.07.2005, 18:39 51

Dobanda la obligatiunile de stat cu scadenta la cinci ani a urcat luni la 8% pe an, de la 7,8% la licitatia precedenta.

Ministerul Finantelor a atras intreaga suma programata, de 150 mil. lei noi, in conditiile in care cererea venita preponderent din partea bancilor s-a ridicat la peste 300 de milioane.

Piata a presat in directia cresterii ratei dobanzii si la licitatia pentru plasarea emisiunii de obligatiuni de stat cu scadenta la zece ani. Astfel, dobanda a urcat cu 0,35 puncte procentuale fata de emisiunea precedenta, ajungand la 7,85% pe an. Si in acest caz cererea venita din partea bancilor a fost mai mult decat dubla fata de cele 100 de milioane programate.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a plasat obligatiuni cu scadenta la trei ani in valoare de 150 de milioane de lei noi, la o dobanda medie de 7,72% pe an, cu doar 0,02% mai mica decat la licitatia precedenta din luna iunie. Cererea de pe piata a depasit dublul sumei planificate de Finante, insa nu a fost acceptata suprasubscrierea. In prezent, dobanzile la obligatiunile de stat se situeaza intre 7% pe an pentru titlurile scadente peste sapte ani, si 7,8% pe an pentru cele cu maturitatea de cinci ani. Piata monetara s-a bucurat si de oferta de certificate de depozit emise de Banca Nationala cu scadenta la trei luni. Dobanda medie acceptata a fost de 8,02%, in crestere cu 0,04% fata de licitatia precedenta, in conditiile in care dobanda maxima la care au fost plasate certificate s-a ridicat la 8,10%. Prin noua emisiune, BNR a absorbit de pe piata 3,86 miliarde de lei, cu mult peste suma programata. Banca centrala plateste o dobanda similara, de circa 8%, si la depozitele atrase pe o luna de la bancile comerciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels