Bănci și Asigurări

Dobanda la titlurile de stat a scazut sub 40%

21.06.2001, 00:00 13



Marti, pentru prima data de cand Ministerul Finantelor (MF) lanseaza titluri de stat pentru banci, randamentele (dobanzile medii) au scazut sub 40%.

Specialistii din domeniu spun ca aceasta evolutie este legata fara discutii de politica de reducere a inflatie, de lichiditatea extrem de ridicata din piata, si nu in ultimul rand, de faptul ca Ministerului de Finante nu ii mai convine sa se imprumute la costuri ridicate acum dupa succesul emisiunii de euroobligatiuni prin care a reusit sa stranga 600 milioane de euro.

Titlurile de stat, a caror scadenta este peste trei, sase si doiepsrezece luni, s-au vandut marti "ca paine calda", si la aceste dobanzi - de putin peste 39% - Finantele reusind sa stranga peste 1.245 miliarde de lei.

Daca pana la inceputul anului plasamentele in titluri de stat erau cele mai rentabile, aducand bancilor castiguri substantiale, se pare ca in ultimele luni acestea au mers pe un trend descedent.

Explicatia este simpla. Scaderea de la emisiune la emisiune a dobanzilor platite de MF bancilor, pana spre un nivel comparativ cu dobanzile percepute de bancile comerciale la creditele acordate populatiei si persoanelor juridice.

"In mod sigur vom asista la mutatii in portofoliul de plasamente a bancilor catre sprijinirarea economiei reale, dar nu trebuie sa ne asteptam la mutatii spectaculoase. Cred ca mai degraba este vorba de o tendinta", a afirmat si Dan Constantinescu, presedintele Libra Bank.

Daca la inceputul anului o banca a primit un randament mediu de 49,98% pentru titluri de stat emise pe trei luni, acum dobanda medie a scazut pana la 39,6%, iar potrivit specialistilot sunt sanse ca acestea sa se duca pana spre 37-38%.

Dobanzile percepute de banci in prezent pentru creditele acordate sunt in jur de 40-46% pentru creditelan lei si in jur de 13-15% pentru cele in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO