Bănci și Asigurări

Dobanzile la depozitele in lei revin spre 8% pe an

13.02.2008, 13:47 17

Dobanzile platite de banci la depozitele in lei revin spre palierul de 8% pe an, dupa ce pe parcursul anului trecut au oscilat intre 6,6% si 7% pe an.
Majoritatea bancilor si-au ajustat dobanzile de la inceputul anului, unii jucatori operand chiar mai multe modificari, in conditiile in care si BNR a intarit conditiile monetare, majorand rata de politica monetara.
Dupa ce BNR a majorat dobanda de politica monetara cu doua puncte procentuale de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent, ducand-o la 9% pe an, bancile comerciale au inceput sa plateasca mai bine economiile clientilor.
In special jucatorii de talie mica s-au grabit sa majoreze dobanzile, asezandu-le la niveluri de 7%-8% pe an. Nivelurile ridicate, de 8% sau chiar mai mari, sunt oferite pentru scadentele lungi, de 12 luni. Jucatorii mici, precum Romanian International Bank sau Libra Bank (care platesc dobanzi de 8,25% si respectiv 8,1% pe an), ofereau in mod traditional dobanzi mai bune, incercand astfel sa atraga clientii, in compensarea unei prezente teritoriale extinse. Si Banca Carpatica a imbunatatit saptamana aceasta conditiile la plasamentele in lei, ducand de asemenea dobanda pentru depozitele pe un an la 8%.
Totusi si jucatori de talie mare, precum Alpha Bank, au decis in ultima perioada sa majoreze dobanzile platite la lei. Grecii ofera acum dobanzi cuprinse intre 7,25% si 8,75% pe an.
Totusi, bancile cu retele mari, precum BCR, BRD sau Raiffeisen, au ramas cu dobanzile pe palierul de 6% pe an sau chiar mai jos.
In paralel, bancherii mentin practica mai veche, de a remunera mai bine plasamentele importante. Spre exemplu, OTP Bank plateste o dobanda de 8,25% pe an pentru depozitele in lei pe trei luni cu o valoare mai mare de 5.000 de lei.
Bancile locale simt tot mai puternic necesitatea de a atrage sume mai mari de la clientela, in conditiile in care in ultimii ani soldul creditelor a crescut mult mai rapid decat cel al depozitelor. Incepand de anul trecut populatia a trecut in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, imprumuturile contractate depasind sumele economisite. In aceste conditii, bancile au devenit dependente de majorarile de capital sau imprumuturile de la actionari. In conditiile in care finantarile pe pietele externe s-au scumpit, bancile vor fi nevoite sa se bazeze intr-o masura mai mare pe sursele atrase local.
Si BNR incearca sa incurajeze economisirea, sperand ca astfel se va tempera apetitul prea mare pentru consum. Pe de alta parte, chiar si cu cresterile recente de dobanzi, plasamentele in lei vor aduce castiguri reale modeste in perioada urmatoare, in conditiile in care inflatia este asteptata sa depaseasca nivelul de 8% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO