Bănci și Asigurări

Dobanzile la depozitele in lei s-au grabit sa scada

28.04.2004, 00:00 15



Bancile comerciale nici n-au asteptat semnalul BNR de revenire la trendul de descrestere a dobanzilor, ca s-au si grabit sa reduca nivelul de remunerare a depozitelor constituite atat de persoanele fizice, cat si de clientii companii, si la lei si la valuta.



Asa se face ca, incepand chiar cu luna ianuarie, bancile au trecut la reducerea dobanzilor la depozitele atrase de la persoane fizice, dupa ce acestea atinsesera in decembrie 2003 un varf de 13,9% dobanda medie pe an, dupa o crestere de 1,6 puncte procentuale fata de minimul inregistrat in luna iunie 2003.



In ciuda faptului ca BNR a majorase in decembrie 2003 rata dobanzii de interventie la 21,25%, dobanzile acordate de banci pentru depozitele noi au scazut in februarie pana la 13,3%, dupa ce in ianuarie valoarea medie a dobanzilor incepuse sa coboare usor pana la 13,8% pe an.



In cazul depozitelor in lei constituite de persoanele juridice, ratele au scazut de la valoarea maxima inregistrata in decembrie, de 14,3%, la 13,7% in februarie.



Desi mai slaba, aceeasi tendinta de declin al dobanzilor la depozite s-a manifestat in primele doua luni ale anului si la euro si dolar. Astfel, pentru depozitele in euro bancile acordau in februarie dobanzi medii de 2,4% pe an, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de maximul anului trecut inregistrat in noiembrie 2003.



In ansamblu, bancile au avut grija sa-si asigure in continuare un nivel cat mai profitabil al ecarturilor dintre dobanzile la credite si cele la depozite. Pentru ca, cel putin la lei, scaderea dobanzilor la depozite a avut loc in paralel cu majorari ale dobanzilor la credite.



Iar declinul dobanzilor la depozite in primele doua luni ale anului a venit tocmai cand economisirile inregistrau un usor reviriment, pe un trend de atractivitate a depunerilor in moneda nationala. Astfel, in prima luna a anului, economiile populatiei cresteau usor in termeni reali, desi consemnau o diminuare cu 1,9% in comparatie cu nivelul atins la sfarsitul primei luni a anului 2003.



In luna februarie, economiile in lei au crescut mai mult decat depozitele in valuta. Datele stranse de BNR de la bancile comerciale arata ca si in martie au fost preferate plasamentele in lei.



Economiile populatiei in lei s-au majorat in februarie cu 3%, pana la 104 126 miliarde lei. Si totusi, in perioada 28 februarie 2003 - 29 februarie 2004, economiile populatiei in lei au crescut cu 12,3%, ceea ce reprezinta insa o scadere cu 1,3% in termeni reali. In ultima parte a anului trecut, preferinta pentru depozitele in lei revenise pe fondul dobanzilor mai mari anuntate de banci ca raspuns la majorarea dobanzii de interventie practicate de BNR.
razvan.voican@zf.ro , liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO