Bănci și Asigurări

Dobanzile la depozitele in lei urca pe pragul de 10%

07.04.2008, 18:24 13

Dobanzile de pe piata depozitelor in lei se asaza treptat pe palierul de 10%, reflectand cererea mare de lichiditati in moneda nationala.
Bancile au ajuns sa apeleze la promotii pentru a-si convinge clientii sa le duca lei, unele conditionand acordarea unei dobanzi mai mari de constituirea de depozite cu bani adusi din afara. Cresterea dobanzilor la depozite reflecta situatia de pe piata monetara interbancara, unde dobanzile au trecut pragul de 10% de mai bine de o luna.
Chiar si Ministerul Finantelor a fost nevoit saptamana trecuta sa accepte sa atraga lichiditati pe trei ani la o dobanda de 10%. Ratele de dobanda interbancara au revenit practic la nivelurile din martie 2005. Si banca centrala are din ce in ce mai putini clienti la operatiunile de sterilizare.
De cateva saptamani, mai ales dupa ce BNR a ridicat dobanda-cheie la 9,5% pe an, banca dupa banca anunta majorari de dobanzi la depozite. Unele continua miscari similare incepute chiar mai la inceputul anului. Implicit, isi asuma costul rezervelor minime obligatorii de 20% din sumele atrase de la clienti. Cresterile de dobanda nu sunt surprinzatoare in conditiile in care inflatia a ajuns la aproape 8% in februarie si exista asteptari ca nivelul sa fi fost depasit in martie.
E drept ca in ultimii trei ani bancile au lasat de mai multe ori ca nivelul dobanzilor la depozitele in lei sa fie erodat de inflatie, in contextul in care dispuneau de lichiditati chiar mai mari decat aveau nevoie. Acum situatia este diferita: bancile chiar au nevoie de lei, iar campaniile promotionale lansate sunt un indiciu clar. Raiffeisen, Bancpost, Piraeus, Banca Transilvania, Credit Europe se numara printre jucatorii care au reasezat dobanzile pe baza pragului de 10%. Si BCR, liderul pietei, a ridicat saptamana trecuta dobanda la contul de economii cu jumatate de punct procentual, pana la 7,25%.
Tendinta ar putea continua in functie si de decizia de politica monetara a BNR de pe 6 mai. Pana atunci, luna aprilie ar putea accentua cererea de lei de pe piata, pe fondul nevoilor de lichiditati pentru platile la bugetul de stat.
O eventuala criza de lichiditate este insa putin probabila, avand in vedere stocurile de lei aflate la BNR sub forma rezervelor minime obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO