Bănci și Asigurări

Dobanzile la lei se apropie amenintator de cele la valuta: 12% pe an la credite ipotecare in lei

21.02.2005, 00:00 12

Dobanzile la creditele ipotecare in lei tind sa se apropie de oferta considerata inca mai atractiva a finantarilor in valuta: ING Bank Romania a lansat o varianta de credit in moneda nationala pentru care percepe o dobanda fixa de 12% pe an in primii doi ani de derulare a contractului.



Oferta vine pe piata in contextul fluctuatiilor ample ale cursurilor valutare, de peste 1.000 de lei intr-o singura zi, si al inversarii bruste de directie, dar si al accentuarii tendintei de scadere a dobanzilor la lei pe piata monetara.



O alta varianta inclusa in portofoliul de credite ipotecare al bancii permite fixarea nivelului dobanzii pe primii cinci ani din contract la o rata de 13%, tot in lei.



"Credem ca aceste doua produse se adreseaza nevoilor actuale ale clientilor, in special in contextul fluctuatiilor mari de pe piata valutara", a declarat Dirk Serbruyns, presedintele ING Romania.



Ambele pachete au o durata de rambursare a creditului de pana la 25 de ani, iar rata lunara nu poate depasi 35% din venitul lunar net al solicitantului.



Creditele ipotecare ING in lei sunt disponibile oricarui cetatean roman in varsta de peste 25 de ani, cu un venit familial net de cel putin 10,5 milioane de lei si o vechime in munca de minimum trei ani.



Creditele se pot acorda pentru achizitionarea, construirea sau renovarea locuintei.



Majoritatea bancilor considera insa ca este inca prea devreme pentru a vorbi de o piata a creditului ipotecar in lei, asa incat se bat in oferte de credite in valuta.



Chiar si ING are in portofoliu o varianta de finantare in euro la o dobanda de 8,5% pe an, nivel care concureaza serios oferta in lei, in conditiile perspectivei solide de apreciere a leului, cu toate fluctuatiile intermediare.



O oferta competitiva in euro a lansat recent HVB Bank, care percepe o dobanda de 8,53% pe an pana la 30 iunie 2005. La alte banci, dobanda ajunge pana la 9,5%.



In cazul ofertei HVB, pe perioada pana la scadenta dobanda este variabila si se calculeaza avandu-se in vedere cotatia indicelui EURIBOR (dobanda-reper pe piata europeana in euro) la 6 luni la data de 31 decembrie a fiecarui an, care se aplica pana la data de 30 iunie a anului urmator, si cotatia EURIBOR la 6 luni din data de 30 iunie, ce se aplica pana la data de 31 decembrie a aceluiasi an.



In plus, HVB Bank se arata gata sa ia in considerare la evaluarea capacitatii de rambursare venituri din mai multe surse - salariu, bonusuri, comisioane din vanzari, drepturi de autor, chirii, dividende, venituri din profesii liberale, in proportii diferite.



La HVB, valoarea creditului poate reprezenta maximum 75% din valoarea evaluata a imobilului de cumparat sau a proiectului de reamenajare.



Pentru achizitie sau extindere de apartament/casa, suma minima finantata este de 10.000 de euro, pentru reamenajare - 3.000 de euro, iar pentru proiectele de constructie este de 25.000 de euro.



Atractivitatea ofertelor in valuta ar putea fi insa afectata de obligativitatea constituirii de rezerve pentru toate sursele atrase de banci in valuta, ce va intra in vigoare incepand din 24 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO