Bănci și Asigurări

Dobanzile la titlurile de stat meg tot in jos

08.06.2000, 00:00 19



Desi in ultima vreme Ministerul Finantelor a scazut treptat dobanzile platite la titlurile de stat oferite bancilor, acesta reuseste sa atraga destul de multe fonduri, bancile considerand aceste dobanzi inca destul de bune mai ales pe termen scurt.

Astfel, marti cererea venita din partea bancilor pentru titlurile pe trei luni a fost practic dublul ofertei facute de Finante, acesta reusind sa atraga peste 1.340 miliarde de lei la o dobanda medie de 45,79%. In schimb, pe perioade mai mari (sase luni) bancile nu s-au ingramadit sa-si plaseze banii mai ales ca Finantele au refuzat sa plateasca o dobanda mai mare de 45%.

"Foarte multe banci considera dobanzile la certificatele pe trei luni destul de rezonabile pentru aceasta vara, mai ales ca sunt semne clare ca acestea se vor duce tot in jos. In schimb, pe termen mai lung nici o banca care se respecta nu accepta, dupa parerea mea, o dobanda mai mica de 50%", a explicat Marius Pacurari, trader la West Bank.

Ministerul de Finante a pregatit pentru luna aceasta lansarea a noua emisiuni de certificate de trezorerie cu discount in valoare de 8.100 miliarde de lei, fondurile obtinute fiind directionate in cea mai mare parte pentru refinantarea datoriei interne.

"Este o suma destul de mare, dar practic este o rostogolire a altor emisiuni anterioare. In ultima vreme plasamentele in titluri de stat au fost cele mai rentabile si marea majoritate a bancilor au imprumutat Finantele", a comentat un dealer care opereaza pe piata monetara.

El a adaugat ca, daca se tine cont ca de la inceputul anului emisiunile care aveau maturitatea mai mare de trei luni nu au avut deloc succes, Finantele nici nu mizeaza pe toti banii, asumandu-si riscul ca titlurile emise pe perioade mai mari nu vor fi asa de curtate.

Desi intr-o prima faza randamentele oferite de Ministerul Finantelor, in scadere de la emisiune la alta, au fost aprig contesate de bancile comerciale care isi vedeau castigurle diminuate de la o zi la alta, acum se pare ca acestea supraliciteaza pentru a obtine ceva titluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO