Bănci și Asigurări

Dobanzile revin spre 9% pe piata monetara

26.09.2006, 19:30 14

BNR a atras in depozite la o luna peste 3,2 mld. lei (echivalentul a 0,9 mld. euro) de pe piata monetara. La licitatie au participat 16 banci, iar BNR a acceptat integral ofertele lor.
Suma sterilizata ieri este una dintre cele mai mari atrase in ultimele luni. Operatiunea a avut loc in conditiile in care pe piata se acumulase un exces semnificativ de lei, dupa ce dealerii au preferat saptamana trecuta sa pastreze lichiditati mai mari pentru a acoperi nevoi neprevazute. La sfarsitul saptamanii trecute s-au suprapus incheierea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii trecute si scadenta la platile catre buget, ceea ce aduce o cerere mai mare de lichiditati din partea companiilor.
Dobanzile pe termen scurt au urcat la 8%-8,75% pe an, in urma absorbirii lichiditatilor in exces, dupa ce saptamana trecuta coborasera la 1%-3% pe an.
Piata valutara a fost ieri mai calma, iar cotatiile au coborat in conditiile in care atat clientii locali, cat si nerezidentii au vandut valuta. BNR a calculat un curs de 3,5487 lei pentru un euro, cu 1,6 bani mai putin decat nivelul anterior. Dolarul a pierdut 0,48 bani, pana la 2,7782 lei. Euro a inceput ziua la 3,5570/3,5620 lei, insa a coborat rapid la 3,545/3,5 lei in primele ore, pe fondul vanzarilor de valuta. Ulterior, cotatiile au mai coborat usor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO