Bănci și Asigurări

Dobanzile ridicate au incurajat economisirea in lei

Dobanzile ridicate au incurajat economisirea in lei
30.04.2007, 21:03 14

Leul a redevenit in ultimele luni moneda preferata pentru economisire la nivelul populatiei, dupa ce pe parcursul anului trecut plasamentele in euro au fost mai cautate.
Incepand din noiembrie trecut, depozitele in lei au crescut in fiecare luna mai repede decat cele in valuta. In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a economiilor in lei a accelerat la aproape 40%, de la 19% in decembrie trecut, respectiv 10% in septembrie.
In acest timp si depozitele in valuta au consemnat o accelerare a cresterii, insa mai modesta: ritmul a urcat de la 36% in septembrie trecut la putin peste 50%, in martie. Decalajul dintre ritmurile anualizate pentru economiile in lei, respectiv in valuta, s-a ingustat la 10,6 puncte, cel mai redus nivel inregistrat de la inceputul lui 2006.
Chiar in conditiile in care depozitele in lei au crescut mai incet decat cele in euro din iulie 2005, economiile in moneda locala ramanand dominante in structura plasamentelor populatiei.
Soldul depozitelor in lei ale populatiei era la sfarsitul lui martie de 33 de miliarde de lei (9,8 miliarde de euro), reprezentand 65% din totalul sumelor economisite. Depozitele in valuta totalizau 17,4 miliarde de lei (5,2 miliarde de euro). Diferenta dintre ritmurile de crestere ale celor doua solduri este astfel influentata si de baza de raportare, sensibil mai mica in cazul plasamentelor in moneda straina.
Reorientarea spre leu ca principala optiune la economisire este explicabila, avand in vedere diferentialul fata de dobanzile la principalele valute (euro si dolar), dar si tendinta de apreciere a cursului. De altfel, leul a castigat semnificativ teren in fata euro incepand din toamna trecuta, dupa ce in primele trei trimestre ale anului 2006 cursul fusese relativ stabil, la niveluri de 3,5-3,6 lei pentru un euro. Totodata, BNR a mentinut in a doua parte a anului trecut o politica monetara stransa, platind 8,75% pe an pentru sumele atrase de pe piata monetara.
Aprecierea semnificativa a leului, care marca la sfarsitul lui martie o apreciere cu 4,7% in fata euro comparativ cu nivelul de la inceputul lui noiembrie, a erodat castigurile celor care au pariat pe euro la economisire. Practic, daca un client ar fi ales sa plaseze in noiembrie trecut 35.000 de lei in depozite in euro cu o dobanda de 4% pe an, la sfarsitul lui martie ar fi incasat ceva mai mult de 34.000 de lei, calculand dobanda si impozitul.
Aprecierea de pana acum a leului a fost descurajanta pentru economisirea in moneda straina. Ramane insa de vazut cum va evolua apetitul populatiei pentru depozitele in lei, in conditiile in care analistii se asteapta ca leul sa piarda teren in fata euro, iar dobanzile la lei au coborat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO