Bănci și Asigurări

Dobanzile sar de 9% pe anla depozitele in lei

26.02.2008, 20:11 21

Grecii de la Banca Romaneasca au ridicat dobanda platita la depozitele in lei pana la 9,1% pe an, pentru plasamentele pe trei luni, stabilind astfel un nou maxim pe piata, potrivit datelor transmise de banci ZF.
La sfarsitul saptamanii trecute doi jucatori - Banca Romaneasca si italienii Intesa Sanpaolo - au anuntat majorari ale dobanzilor la depozitele in lei, continuand astfel un val aparut inca de la inceputul lunii februarie, cand BNR a operat o crestere soc de un punct procentual, a dobanzii cheie la leu, ducand-o la 9% pe an.
Majoritatea bancilor, de la jucatorii de top precum BCR sau Raiffeisen pana la cei de mici dimensiuni, au ridicat dobanzile la depozitele in lei. Unele banci se afla deja la a doua sau a treia modificare in decurs de numai cateva luni, in conditiile in care la nivelul pietei s-a optat pentru o abordare treptata.
Banca Romaneasca a majorat sensibil dobanzile, cresterile variind de la trei sferturi de punct procentual pana la 1,4 puncte. Acum, dobanzile variaza intre 7,75% pe an (pentru depozitele pe o zi), pana la 9,1% pe an, la depozitele pe trei luni. Pentru plasamentele pe termen mai lung dobanda coboara insa la 8,5% pe an.
Si italienii de la Intesa Sanpaolo (fosta Sanpaolo IMI Bank) au majorat dobanzile, insa intr-un pas mai conservator, de jumatate de punct procentual. Astfel, banca plateste dobanzi intre 6,5% si 7,5% pe an, in functie de scadenta. Italienii si-au schimbat recent numele, preluand astfel identitatea grupului creat in urma cu doi ani, prin fuziunea a doi jucatori de top din peninsula - Banca Intesa si Sanpaolo IMI.
Bancile mari au preferat sa standardizeze o segmentare a ofertei in functie de sumele economisite, clientii cu depozite importante primind dobanzi sensibil mai mari. Jucatorii de talie mai mica nu au astfel de oferte, insa clientii pot negocia individual dobanda pentru depunerile importante.
Spre exemplu, Raiffeisen (a treia banca dupa marimea activelor) plateste o dobanda de 8% pe an pentru depozitele pe 12 luni, daca suma economisita este mai mare de 40.000 de lei. Pentru depozitele de pana la 4.000 de lei dobanzile oferite sunt insa sensibil mai mici, variind intre 5% si 5,8% pe an.
La BCR, cea mai mare banca din sistem, dobanzile variaza intre 6% si 6,95% pe an pentru depozitele de valoare mica. Clientii care economisesc peste 10.000 de lei timp de un an, pot totusi sa obtina o dobanda de 8,5% pe an.
BRD, al doilea jucator dupa active, plateste intre 5,5% si 6% pe an, la depozitele de valori mici, insa dobanda poate creste pana la 7% pe an, in cazul depozitelor pe 12 luni de peste 50.000 de lei.
Desi bancile au ridicat dobanzile in pas rapid in ultimele doua luni, castigul clientilor este erodat de rabufnirea inflatiei. Potrivit estimarilor BRD, inflatia anualizata va urca la un varf de 8,3% in martie si va ramane la niveluri ridicate si in trimestrul al doilea.
Bancile locale simt tot mai puternic necesitatea de a atrage sume mai mari de la clientela, in conditiile in care in ultimii ani soldul creditelor a crescut mult mai rapid decat cel al depozitelor. Incepand de anul trecut populatia a trecut in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, imprumuturile contractate depasind sumele economisite. In aceste conditii, bancile au devenit dependente de majorarile de capital sau imprumuturile de la actionari. In conditiile in care finantarile pe pietele externe s-au scumpit, bancile vor fi nevoite sa se bazeze intr-o masura mai mare pe sursele atrase local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO