Bănci și Asigurări

Dolarul a inghitit dintr-o data 243 de lei

09.01.2004, 00:00 19



Leul s-a depreciat ieri atat in raport cu moneda unica europeana cat si cu dolarul american, in urma unei sedinte de tranzactionare destul de calma.



Banca Nationala a Romaniei a calculat un curs de 41.280 de lei pentru un euro, fata de 41.249 lei in urma cu o zi, in timp ce dolarul fost cotat la 32.815 lei, in crestere cu 243 de unitati fata de ziua precedenta.



antarirea dolarului de pe piata interna a mers in paralel cu ceea ce s-a intamplat pe pietele externe unde moneda americana s-a intarit usor in raport cu euro in primele tranzactii de ieri, investitorii fiind nelinistiti ca Banca Centrala Europeana si-ar putea exprima preocuparea in legatura cu ascensiunea monedei unice din record in record.



In tranzactiile de ieri de dimineata, euro a fost cotat chiar la 1,2562 dolari, in scadere cu 2,5 centi fata de valorile record atinse marti seara.



Chiar daca in a doua parte a sedintei de tranzactionare euro a reintrat pe un trend ascendent, urcand pana la inchiderea editiei din nou la peste 1,27 dolari, in miscarile de pe piata interna aceste fluctuatii nu au mai fost prinse.



Majoritatea tranzactiilor de ieri s-au perfectat in jur de 41.260/41.290 lei pentru un euro dupa ce minimul zilei a fost chiar la deschidere, respectiv 41.230/41.260 lei/euro. Catre finalul zilei, mai exact dupa anuntarea cotatiei oficiale, in piata, pe langa revenirea euro, au mai aparut ordine de cumparare de valuta din partea unor clienti si ultimele tranzactii s-au facut in jur de 41.350/41.400 lei/euro.



"A fost o sedinta destul de linistita. Pe final odata cu revenirea euro au mai inceput sa se faca ceva tranzactii dar volumele care se vor raporta pentru astazi (n.r.-ieri) vor fi destul de mici pentru ca se iau in calcul doar tranzactiile perfectate pana la un anumit moment de timp", a comentat un dealer.



Deprecierea leului fata de cosul implicit la care se raporteaza banca centrala - 75% euro si 25% dolari - a ajuns de la inceputul anului la 0,45%.



In urma cresterii ponderii schimburilor comerciale pe relatia cu Uniunea Europeana in ultimul an, banca centrala a decis sa schimbe ponderea celor doua valute in cosul valutar la care se raporteaa - euro si dolar - respectiv sa o majoreze pe a euro si sa o diminueze pe a dolarului.



Analistii si dealerii sunt de parere ca schimbarea structurii cosului in favoarea euro va face ca volatilitatea cursului dolar/leu sa creasca si mai mult, variatiile raportului euro/dolar reflectandu-se mult mai mult in variatiile raportului dolar/leu.



Banca centrala nu a mai fost ieri prezenta pe piata monetara pentru a atrage surplusul de lichiditate asa cum a facut-o in zilele precedente.Marea parte a tranzactiilor au fost facute la dobanzi de 19,5/20% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO