Cursul anunţat de BNR pentru dolarul american a ajuns ieri la 4,17 lei, în creştere cu aproape doi bani faţă de şedinţa precedentă, ca urmare a aprecierii monedei americane pe pieţele externe, în timp ce euro a stagnat la 4,41 lei.
Dolarul a atins astfel maximul ultimei luni. O valoare mai ridicată fusese afişată de BNR pe 12 martie, când cotaţia era de 4,18 lei pe unitate. Şi francul elveţian a atins maximul ultimelor două luni şi jumătate, de 4,27 lei.
Francul elveţian atinsese chiar un maxim de aproape 4,6 lei în ianuarie după o decizie a băncii centrale elveţiene de a renunţa la plafonul 1,2 franci/euro, ceea ce a generat un şoc pe piaţa valutară. Francul s-a apreciat cu 25% faţă de leu în doar câteva zile. Pe pieţele internaţionale, francul s-a apreciat cu circa 40% faţă de euro.
Francul este în continuare cu circa 14% peste nivelul de la finalul anului trecut, ceea ce afectează aproximativ 75.000 de români, care în perioada de boom economic au luat credite în moneda elveţiană. Mulţi dintre aceştia s-au împrumutat în 2007-2008, la un curs de 2-2,2 lei/franc şi fuseseră nevoiţi oricum să suporte o apreciere substanţială a francului la începutul crizei.
Şi dolarul american a crescut cu circa 14% de la începutul anului, evoluţie datorată consolidării economiei SUA, cea mai mare la nivel mondial, dar şi probabilităţii ca banca centrală americană să majoreze dobânzile chiar din această vară, ceea ce determinat investitorii să renunţe la activele denominate în euro sau în alte valute europene, inclusiv lei, şi să se îndrepte astfel către moneda americană.
Luna trecută, dolarul american a depăşit pentru prima dată pragul de 4 lei, iar în doar câteva zile paritatea a atins maximul istoric de 4,2 lei.
Doar în luna martie, moneda americană a crescut cu 4%. Spre comparaţie, în primăvara anului trecut, dolarul era cotat în jurul nivelului de 3,2 lei.