Bănci și Asigurări

Dragulin, BNR: E imbucurator ca avem capital romanesc nou in sistemul bancar

06.08.2009, 16:45 59

In plina criza, doua noi banci cu actionariat privat romanesc se pregatesc sa intre pe piata in timp ce alti jucatori cu istoric in sistem isi numara pierderile, dar BNR considera ca soliditatea financiara a actionarilor principali - oamenii de afaceri Valer Blidar si respectiv Horia Manda, este "confirmata".

"Este un semn pozitiv ca exista capital autohton mobilizat pentru banci", a declarat Ion Dragulin, seful Directiei Stabilitate Financiara din BNR. El afirma ca pe parcursul procesului de autorizare BNR le-a cerut actionarilor sa actualizeze dosarele, avand in vedere ca a aparut intre timp o "ruptura" in evolutia pietei, dar si dupa evaluarea finala pozitia financiara a actionarilor a fost considerata convingatoare. Marti, BNR a acordat autorizarea de functionare pentru Banca Feroviara, al carei proprietar este omul de afaceri Valer Blidar, care controleaza grupul de firme creat in jurul Astra Vagoane Calatori Arad. Banca poate de acum sa inceapa operatiunile. La conducere a fost adus Petre Tulin, de la BCR Banca pentru Locuinte. Inainte de 2005, a fost seful Directiei Stabilitate Financiara in BNR.

BNR a mai acordat marti autorizatia de constituire ca banca pentru Capa Finance, o institutie financiara nebancara controlata de Horia Manda, cunoscut manager de fonduri de investitii, acesta fiind insa doar primul pas in procesul de avizare. Banca va fi condusa de Bogdan Merfea, venit de la Raiffeisen.

 

Jucatori noi in plina criza

  • Banca Feroviara - actionar principal Valer Blidar
  • Capa Finance - controlata de Horia Manda

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO