Bănci și Asigurări

Dragulin, BNR: Nu putem spune acum "Stop" creditului in valuta

Dragulin, BNR: Nu putem spune acum "Stop" creditului in valuta
05.07.2010, 10:52 186

Creditarea în valută, una din principalele preocupări ale BNRîncă din anii de creştere rapidă a economiei, nu poate fi nici acumoprit brusc prin măsuri administrative, pentru că volumele suntmari, iar băncile nu au suficienţi lei pentru a acoperi acest golde finanţare, spune Ion Drăgulin, directorul Direcţei StabilitateFinanciara din BNR.

"Iniţiativele noi de descurajare a creditului în valută trebuiesă ţină cont de volumul mare al creditului, nu putem să spunem stopastăzi, trecem totul pe lei", a spus Drăgulin în cadrul unuiseminar organizat la BNR.

Principala problemă este că economia românească nu genereazăsuficiente resurse pe termen lung în lei. Practic, băncile auutilizat economisirea externă, în valută, pentru a acoperi cerereainternă de finanţări pe termen lung.

Creditul în valută reprezintă peste 60% din creditul acordatsectorului privat şi este singurul care creşte şi în perioadaactuală. Drăgulin spune că noile reglementări trebuie gândite şiimplementate comprehensiv la nivelul Uniunii Europene, pentru aevita arbitrajul de reglemantare din partea jucătorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO