Bănci și Asigurări

Dupa cresteri puternice, rezerva valutara aproape a stagnat in octombrie

03.11.2005, 19:34 13

Rezerva valutara administrata de banca centrala si-a incetinit la minimum cresterea in luna octombrie, ajungand la 16,69 miliarde de euro, cu un plus de numai 49,6 milioane de euro in conditiile unei scaderi a intrarilor mai mari decat cea inregistrata in cazul platilor facute.

In cea mai mare parte a acestui an rezerva a inregistrat cresteri lunare substantiale, depasind chiar o jumatate de miliard de euro intr-o singura luna, in contextul eforturilor BNR de a tempera tendinta de apreciere a leului sub presiunea intrarilor de capital strain atras de dobanzile ridicate la lei.

In aceste conditii, rezerva bancii centrale a ajuns sa consemneze la sfarsitul lui octombrie o crestere de aproape 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Dinamica rezervei valutare a incetinit treptat, ajungand la un plus de aproape 215 milioane de euro in septembrie, desi intrarile s-au apropiat de 950 milioane de euro.

In octombrie, BNR a inregistrat intrari de 627,9 milioane de euro, pe care le prezinta generic drept cumparari de pe piata valutara, intrari din privatizari, venituri din administrarea rezervei internationale, din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si altele.

De cealalta parte, iesirile din rezerva au insumat 578,3 milioane de euro, reprezentand plati rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, plati cotizatii, comisioane bancare si altele.

Pana la sfarsitul acestui an, BNR mai are de facut plati scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor in valoare de 497 milioane euro.

Pe 10 noiembrie ajunge la scadenta o emisiune de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor, in valoare de 300 de milioane de euro. Rascumpararea ar urma sa fie facuta din disponibilitatile in valuta ale Finantelor aflate in cont la BNR, adica fara a se recurge la cumparari directe de pe piata valutara care ar fi putut antrena deprecierea leului.

Potrivit analistilor, cumpararile de valuta ale BNR s-au restrans semnificativ pe parcursul lunii octombrie, in conditiile in care piata a consemnat o cerere mai mare de valuta, inclusiv din cauza unor retrageri de capital, ceea ce s-a reflectat intr-o depreciere a leului cu aproapte trei puncte procentuale fata de cotatiile inregistrate la inceputul lunii.

Temperarea ritmului de crestere a rezervei valutare a survenit in contextul in care aceasta ajunsese deja sa acopere echivalentul a peste sase luni de importuri, adica depasea nivelul maxim considerat drept confortabil.

Evident, o rezerva de peste 16,5 miliarde de euro presupune costuri importante de administrare, iar BNR are de suportat anul acesta pierderi importante rezultate din diferentele nefavorabile de curs valutar.

In octombrie, rezerva de aur a fost mentinuta la 105 tone, dar in conditiile scaderii preturilor pe piata internationala, valoarea acesteia a coborat la 1.321,7 milioane euro. Ca urmare, rezervele internationale ale Bancii Nationale (valute plus aur) se situeaza la peste 18,01 miliarde de euro. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO