Bănci și Asigurări

Dupa un an de la preluare, RoBank se va numi OTP Bank Romania

12.07.2005, 19:29 80

RoBank, filiala locala a grupului ungar OTP, figureaza pe site-ul acestuia sub numele OTP Bank Romania SA, desi la Bucuresti nu a fost inca facut nici un anunt privind schimbarea numelui si a imaginii bancii cumparate cu un an.

De fapt, in ciuda perioadei scurse de la preluare, nimic din ambitioasele planuri de expansiune anuntate nu a iesit la iveala.

Mai mult, RoBank a incheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere de circa 205.600 de euro, potrivit raportului financiar periodic destinat bursei din Budapesta, unde sunt listate actiunile OTP.

Conform aceluiasi document, activele bancii insumau la acea data aproape 195 de milioane de euro, corespunzator unei cote de piata de sub 1%. RoBank avea in sold credite in valoare de circa 68 de milioane de euro. La Bucuresti nu au fost date publicitatii nici un fel de informatii, insa la Budapesta transparenta este impusa de statutul OTP de societate cotata la Bursa.

Tony Fekete, presedintele RoBank, vorbea la sfarsitul anului trecut despre perspectiva schimbarii numelui si imaginii bancii din Romania, astfel incat acestea sa reflecte apartenenta la grupul bancar maghiar. Avand in vedere prezentarea de pe site-ul bancii mama, RoBank va opera sub numele OTP Bank Romania.

Singurele actiuni vizibile ale OTP in decurs de un an de la preluarea bancii romanesti le constituie schimbarea sediului central si cresterea numarului de angajati. La sfarsitul lunii martie 2005, OTP Romania avea 348 de salariati, cu 48 mai multi decat in decembrie 2004.

In rest, banca nu si-a facut simtita prezenta pe piata, fie prin lansarea vreunui produs sau deschiderea de noi unitati.

In urma cu un an, oficialii de la Budapesta ai grupului OTP nu ezitau sa anunte un plan de expansiune agresiva, cu investitii de 100 de milioane de dolari, care ar fi trebuit sa conduca la deschiderea a 100 de noi sucursale si atingerea unei cote de piata de 4-5%.

De asemenea, OTP urma sa dezvolte si in Romania o structura de grup financiar integrat, care sa acopere toate segmentele de servicii financiare prin pachete de produse si sisteme de distributie combinate. Astfel, pasii urmatori preluarii RoBank ar fi trebuit sa fie intrarea pe piata asigurarilor, a leasingului si a fondurilor de investitii, insa cu exceptia unor tatonari in asigurari, care vizau la un moment dat chiar preluarea Asirom, nici unul din aceste obiective nu s-a concretizat timp de un an.

Laszlo Wolf, vicepresedinte al OTP, afirma in primavara ca banca a rezervat circa 100 de milioane de euro pentru noi achizitii in Romania, principala tinta vizata fiind CEC. Numai ca lansarea privatizarii CEC intarzie fara termen, in conditiile in care guvernul nici macar nu a aprobat strategia de privatizare. Ramane de vazut ce abordare va alege OTP in aceste conditii. Deocamdata, urmeaza lansarea pe piata a noii marci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO