Bănci și Asigurări

Emisiuni de titluri in lei: strainii iau locul Finantelor

21.08.2006, 21:36 11

Emisiunile de obligatiuni in lei ale unor institutii straine de prestigiu incep sa devina o obisnuinta, in timp ce Ministerul Finantelor amana de la o luna la alta emiterea de titluri de stat, invocand excesul de lichiditati inregistrat de Trezorerie.
Investitorii straini, atrasi de dobanzile inca ridicate la leu si tendinta stabila de apreciere a monedei, pun presiune pentru crearea de instrumente prin care sa poata sa acceseze piata locala. Canadienii de la Toronto-Dominion Bank si mai recent ABN Amro au dezvoltat astfel de mecanisme financiare, prin care acopera nevoia de lichiditati a unor institutii si cererea pentru plasamente in monede emergente ale unor investitori, prin intermediul unor swap-uri de moneda si dobanda favorabile ambelor parti.
"Pentru investitorii nerezidenti, cum sunt fondurile de investitii, obligatiunile sunt foarte atractive, datorita dobanzii ridicate si ratingului excelent al emitentului. Nu cred ca rezidentii vor fi foarte interesati", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank.
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, membra a grupului Bancii Mondiale, va lansa la sfarsitul lunii obligatiuni in lei pe piata locala. La aceasta emisiune vor avea insa acces si jucatorii straini (off-shore), potrivit directorului departamentului Piete Financiare din ABN Amro, Martin Bakelaar. Datorita ratingului foarte bun al BIRD ("AAA", atribuit de Standard&Poor's), titlurile pot fi cumparate inclusiv de investitorii institutionali, care au o politica de plasamente foarte severa.
De la inceputul anului, pe piata internationala au fost lansate doua emisiuni de obligatiuni in lei cu garantie suverana, ambele intermediate de Toronto-Dominion Bank. In aprilie, guvernul austriac a vandut obligatiuni de 100 mil. lei, cu scadenta la doi ani si o dobanda fixa de 5,75% pe an. In vara, germanii de la KfW Group au vandut obligatiuni in lei la o dobanda de 6% pe an.
Institutiile emitente schimba leii obtinuti in valuta de care au nevoie, urmand ca la scadenta sa faca operatiunea in sens invers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO