Bănci și Asigurări

Erste a strans 2,9 mld. euro pentru plata la BCR

02.02.2006, 20:14 8

Erste Bank va putea strange inca 265 milioane de euro prin alocarea integrala a unui pachet suplimentar de 5.895.360 actiuni noi emise in vederea prevenirii efectelor unor eventuale ordine de cumparare de actiuni neconfirmate din oferta initiala lansata pe 11 februarie.

In urma acestei operatiuni, numarul total de actiuni emise pentru majorarea capitalului va fi de 64.848.960, generand fonduri totale de 2,918 miliarde euro, in conditiile in care banca are de platit 3,75 miliarde de euro pentru preluarea pachetului majoritar de 62% din actiunile BCR.

La incheierea perioadei initiale de subscriere, anuntata cu o zi mai devreme decat termenul anticipat, Erste Bank a stabilit un pret de oferta pentru actiunile listate de 45 euro pe actiune. La finalul operatiunii, Erste Bank va avea un capital social mai mare cu 26,7% fata de valoarea initiala de 486.367.200 euro.

In urma alocarii pachetului suplimentar, DIE ERSTE Å¡sterreichische Spar-Casse Privatstiftung, cel mai mare dintre actionarii Erste Bank, va detine o cota de actiuni de 30,5%. Drepturile de preemptiune au fost exercitate in proportie de 60%, insa titlurile ramase nereclamate de actionarii existenti au fost suprasubscrise de aproximativ 1,7 ori. Noile actiuni vor fi eligibile pentru dividende pentru intreg anul financiar 2006. In urma majorarii de capital, capitalizarea pe piata a bancii creste de la 11,3 mld. euro la 13,9 mld.. Erste Bank impreuna cu bancile americane Goldman Sachs si JPMorgan au actionat in calitate de garanti principali si coordonatori globali in cadrul procesului de vanzare de actiuni, sindicatul incluzand si Citigroup, CSFB si ABN AMRO Rothschild.

Andreas Treichl, seful Erste Bank, anunta maine intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti primele planuri dupa preluarea BCR, impreuna cu presedintele acesteia, Nicolae Danila. Tranzactia urmeaza sa fie perfectata in termen de 3-6 luni, in functie de viteza cu care partea romana isi indeplineste angajamentele.

Pentru constituirea contului escrow in care sa fie virati banii, Comisia de privatizare analizeaza ofertele diviziilor de la Londra ale HSBC, ING, Citibank si ABN Amro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO