Bănci și Asigurări

Este transparentizarea celor opt milioane de contracte de credit o măsură retroactivă?

Este transparentizarea celor opt milioane de contracte de credit o măsură retroactivă?

Autor: Liviu Chiru, Alexandra Chelu, Mediafax

31.10.2010, 23:58 28

Autorităţile române şi juriştii consideră însă că ordonanţa "nuare probleme", pentru că nu modifică efecte ale contractelorproduse înainte de intrarea ei în vigoare, ci numai peviitor.
Preşedintele Traian Băsescu i-a chemat ieri seară la consultări lapalatul Cotroceni pe reprezentanţii FMI, după ce agenţia de ştiriMediafax anunţase, citând surse apropiate discuţiilor, cănegocierile intraseră în impas, iar suspendarea acordului definanţare nu era exclusă.

"Pentru jurişti este simplu: retroactivitate înseamnă că uneisituaţii care şi-a epuizat efectele înainte de intrarea în vigoarea unei legi i se aplică legea nouă. Noi vorbim aici de contractecare erau în vigoare la momentul adoptării ordonanţei şi care vorfi în vigoare şi peste 25 de ani. Vorbim de aplicarea legii la osituaţie juridică prezentă şi viitoare", spune avocatul GheorghePiperea. El reprezintă în instanţă un grup de clienţi ai BCR carecer modificarea anumitor clauze din contractele de credit.
Miza este mare atât pentru bancheri, cât şi pentru clienţi.Aplicarea ordonanţei pentru cele opt milioane de contracte aflateîn derulare ar însemna în primul rând plafonarea la 1% sau chiareliminarea comisionului de rambursare anticipată, dar şi stabilireaunui mod transparent de calcul al dobânzii, în funcţie deindicatori verificabili.
Bancherii s-au plâns însă că în forma adoptată de Guvern ordonanţaeste neclară, iar interpretările date de clienţi - care cereliminarea unor comisioane şi menţinerea marjelor din contractuliniţial, chiar dacă indicatorul de dobândă se schimbă - le-ar aducepierderi de sute de milioane de euro.

Preşedintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC),Constantin Cerbulescu, merge săptămâna viitoare la ComisiaEuropeană, la Bruxelles, pentru a clarifica modul de aplicare aordonanţei 50 privind creditele populaţiei şi consideră că nu vorexista probleme. "Săptămâna viitoare voi merge la Bruxelles. Amsolicitat o întrevedere la nivelul Comisiei Europene, ca săclarificăm, nu pentru că am fi primit o scrisoare. Am primitîntr-adevăr şi o scrisoare, una pentru lămuriri, nu de atenţionaresau de sancţionare a României. Vom merge, vom discuta la nivelul CEşi am convingerea - din punctul nostru de vedere, aşa cum şiConsiliul Concurenţei a considerat - că nu avem probleme", a spusCerbulescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminicăla Pro TV.

El a precizat că OUG 50 nu este ilegală şi a fost avizată înaintede a fi aprobată de Guvern de mai multe autorităţi ale statului,inclusiv de Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE), cel care"veghează" asupra legalităţii şi includerii corecte într-un actnormativ a unui stat membru a directivelor europene.
Preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, prezentîn emisiune, a arătat eventualitatea ca OUG 50 să fie declaratăilegală, respectiv ca Executivul UE să considere că nu respectădirectiva europeană pe care o transpune, şi astfel prevederileactului normativ să fie nule.
"Dacă OUG 50 este nulă, înseamnă că nu are nicio consecinţă şiatunci şi tot ce s-a bazat pe asta se elimină de la sine. În primulrând, pentru mine, vreau să ştiu ce să spun clienţilor mei", aafirmat Van Groningen. El a mai men­ţionat şi costurileimplementării ordonanţei privind creditele consumatorilor,precizând că valoarea depinde foarte mult de modul de interpretarea prevederilor OUG 50.

"Din punctul meu de vedere sunt în continuare neclarităţi şi mi separe că simplul fapt că unii cred că au nevoie de un avocat ca săobţii ceea ce cred că este o interpretare corectă de la bănci, dejapentru mine este o indicaţie că lucrurile nu sunt clare", aprecizat şeful Raiffeisen Bank România.
Van Groningen consideră că numărul tot mai mare de persoanenemulţumite este determinat şi de faptul că "s-au creat anumiteaşteptări" în urma aplicării OUG 50.
"Ordonanţa nu s-a dat pentru contractele încheiate după 21 iunie(data intrării în vigoare a noilor reglementări - n. red.), cinemai încheie acum contracte? Poate 1.000 de persoane, dar credite înderulare au peste patru milioane de persoane. Sunt depăşitelimitele competenţelor FMI, care este un creditor", apreciazăavocatul Gheorghe Piperea.
OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern încădin luna iunie şi se află în prezent la avizare în Comisia pentruBuget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, camerădecizională.

Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române la finele luniiseptembrie să prezinte clarificări după ce a primit mai multeplângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene înlegislaţia naţională prin OUG 50/2010, iar răspunsul României ar fitrebuit transmis în termen de o lună de la data scrisorii.
Potrivit Departamentului pentru Afaceri Europene, autorităţileromâne vor transmite CE că aplicarea prevederilor directiveieuropene pentru creditele aflate în derulare reprezintă o opţiunenaţională, fără a avea legătură cu transpunerea reglementărilorUniunii Europene. Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a avut la bază unproiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia româneascăDirectiva Europeană 48/CE/2008. Totuşi, directiva stipulează căreglementările vizează doar creditele de consum, acordate fărăgaranţii şi nu se aplică şi împrumuturilor acordate înainte detranspunerea ei în legislaţia naţională.
"Directiva Europeană este o colecţie de principii, nu de reguliaplicabile imediat. În materie de protecţia a consumatorului,statele membre au dreptul să insereze în reglementările propriidispoziţii mai favorabile decât cele din directivă, ceea ce s-aîntâmplat", apreciază Piperea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO