Bănci și Asigurări

Euro a mai inghitit 186 de lei, in timp ce dolarul a pierdut 42 de lei

07.01.2004, 00:00 19



Piata valutara de la Bucuresti a reactionat ieri ceva mai activ, atat din punct de vedere al volumului de tranzactionare cat si al cotatiilor oficiale, la miscarile de pe pietele externe acolo unde euro a atins un nou maxim istoric fata de dolar. Ieri pentru putin timp moneda europeana a fost cotata la 1,2762 dolari, cel mai ridicat nivel din istoria acestui raport, caderea sustinuta a valutei americane fiind alimentata de temerile privind deficitul de cont curent si nivelul scazut al ratelor principalelor dobanzi din Statele Unite.



Si la Bucuresti euro a inregistrat un nou maxim in raport cu moneda nationala, banca centrala calculand un curs de schimb de 41.438 lei pentru un euro, cu 186 de unitati mai mult decat in prima sedinta a anului. Raportat la dolar leul a continuat sa se intareasca si ieri, cursul oficial fiind stabilit la 32.516 lei, in scadere fata de 32.558 lei cotatia din ziua precedenta.



Cum trendul ascendent pe care a mers euro a devenit evident inca de la sfarsitul anului trecut, pe piata valutara de la Bucuresti primele tranzactii de ieri s-au perfectat la cotatii direct in crestere fata de inchiderea precedenta. De la un nivel de 41.320/41.380 lei/euro, primele ordine au fost de cumparare si treptat, pe fondul intaririi euro pe pietele externe, s-a atins maximul zilei in 41.430/41.470 lei/euro.



"sedinta de tranzactionare a fost destul de animata. Volumele de tranzactionare au fost peste media unei zilei obisnuite si de aici, in paralel cu evolutia cursului euro/dolar pe pietele externe, cotatiile leu/euro au fluctuat pentru ceva timp in dinti de fierastrau. Oricum se lucreaza pe un fond de stare de expectativa si se asteapta sa se vada care vor fi exact miscarile bancii centrale in urmatoarea perioada", a comentat un dealer.



Banca centrala i-a luat pe dealeri prin surpindere in ultima sedinta de tranzactionare a anului trecut printr-o interventie in favoarea leului, vanzarile de valuta fiind de peste 60 mil.dolari.



Incepand din acest an banca centrala a decis sa majoreze, de la 60% la 75%, ponderea euro in cosul valutar utilizat ca instrument referinta pentru cursul de schimb al leului, cresterea continua a ponderii monedei europene in schimburile comerciale impunand o astfel de masura.



Cosul valutar reprezinta un instrument de referinta utilizat de banca centrala pentru a urmari deprecierea monedei nationale in functie de principalele valute in care sunt denominate schimburile comerciale ale Romaniei, datoria externa si rezervele valutare ale BNR.



Dealerii se asteapta ca in urma acestei masuri voltatilitatea cursului leu/dolar sa fie mult mai mare in acest an. Si asta cu atat mai mult cu cat previziunile arata ca euro se apropie cu pasi repezi de valoarea maxima pe care o mai poate atinge in acest an - in jur de 1,13-1,35 dolari - nivel de la care dolarul va incepe sa recupereze din terenul pierdut.



Miscarile de pe pietele externe vor fi asteptate cu sufletul la gura si de piata interna, marea parte a socotelilor fiind facute in functie de acestea.



Pe piata monetara prima sedinta de tranzactionare din acest an a adus dobanzi de 19/21% pe an, volumele de tranzactionare fiind destul de mici. Banca centrala a inceput in forta anul in ceea ce priveste sterilizarea surplusului de lichiditate de pe piata monetara. Numai ieri bancile au plasat la BNR peste 8.700 miliarde de lei , pe o perioada de o luna si la o dobanda de 21,25% pe an. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO