Bănci și Asigurări

Euro, mai puternic la cursul oficial. In piata au aparut deja vanzatorii

21.03.2005, 00:00 15

Euro a castigat vineri inca 75 de lei, fiind evaluat de Banca Nationala la 36.505 lei. De la inceputul saptamanii trecute cursul a urcat cu 462 de lei, pe fondul cumpararilor mai mari de valuta, in spatele carora s-au aflat atat clienti comerciali, cat si speculatori. La sfarsitul saptamanii au aparut insa in piata si vanzatorii, cotatiile coborand la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri.


Dolarul s-a intarit vineri, de asemenea, cursul urcand pana la 37.413 lei, cu 171 de lei mai mult decat cotatia precedenta. Aprecierea sa a fost alimentata si de scaderea cursului dolar/euro pe pietele internationale. Comparativ cu inceputul saptamanii trecute, dolarul este mai puternic cu 528 de lei.


Piata valutara s-a deschis vineri in cotatii de 36.800/36.900 de lei pentru un euro, usor peste nivelul inchiderii de vineri. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la o maxima a zilei de 37.000/37.100 de lei pentru un euro. De la acest nivel au aparut in piata ordine de vanzare substantiale, cotatiile cobotand treptat pana la 36.200/36.300 de lei pentru un euro, la inchiderea pietei.


"Cresterile din ultimele zile au avut loc pe fondul unei piete putin lichide, astfel incat, in momentul in care au aparut ordinele de vanzare, cotatiile au coborat sensibil. Volumele tranzactionate vineri au fost mai mari, dar nu spectaculoase. Este posibil ca in zilele urmatoare euro sa coboare pana la o minima de 35.800 de lei, in contextul in care saptamana aceasta companiile efectueaza plati la buget. Pe termen mai lung, nu ma astept insa ca euro sa iasa din banda de 36.000 - 37.000 de lei", a apreciat un dealer.

Piata a inregistrat joi un deficit de 24 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 112 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost insa de numai 130 de milioane de euro, sub media ultimelor zile. In februarie, nivelul mediu zilnic al operatiunilor interbancare a fost de 243 de milioane de euro. In aceste conditii, volumul total tranzactionat pe piata a fost de 242 de milioane de euro.


"Vanzarile de valuta vor continua, astfel incat este posibil ca euro sa se deprecieze sensibil in zilele urmatoare. Evolutia va fi determinata insa de aparitia in piata a acelui cumparator care a tinut cursul stabil in ultima perioada", a apreciat un alt dealer.


Asa cum dealerii anticipasera, la cotatii mai mari, spre 37.000 de lei pentru un euro, apar in piata vanzatorii speculativi de valuta. Cresterea rapida a cotatiilor a fost astfel alimentata si de lipsa unei contrapartide pentru ordinele de cumparare, majoritatea vanzatorilor asteptand sa vada cat de sus poate ajunge cursul.


Pe de alta parte, spun dealerii, chiar si dupa liberalizarea accesului nerezidentilor pe piata, volumele aduse de acestia nu sunt substantiale, aceasta fiind o perioada de testare a pietei. Apetitul speculatorilor este limitat si de prezenta bancii centrale in piata, care a cumparat sume considerabile pentru a preveni o scadere accentuata a cursului in ultimele luni. Dealerii spun ca unii investitori straini intra direct cu cumparari de valuta din piata si nu deschid pozitii in lei, asa cum era de asteptat.


Pe piata de la Sibiu, contractele futures leu/euro cu scadenta in martie au fost incheiate in cotatii de 36.001-36.400 de lei pentru un euro, in crestere fata de zilele precedente. Pentru scadenta iunie, euro este cotat la 35.720-35.950 de lei, de asemenea in crestere fata de sedintele precedente. Cu toate acestea, cotatiile pe piata de la Sibiu raman sub cursul oficial, indicand astfel asteptarile operatorilor de apreciere a leului in acest interval.


Pe pietele internationale dolarul s-a apreciat fata de euro, pe fondul asteptarilor ca dobanzile in Statele Unite sa creasca mai repede decat cele din zona euro. Astfel, cursul a coborat pana la 1,3260 dolari/euro, insa a urcat din nou spre sfarsitul zilei, pana la 1,3326 dolari/euro. Analistii se asteapta ca dolarul sa se intareasca in continuare pe parcursul acestei saptamani, pana la un curs de 1,32 dolari/euro.



In prezent Banca Federala a Statelor Unite (Fed) practica o dobanda de interventie de 2,5%, fata de 2%, nivelul stabilit de Banca Centrala Europeana. Pentru sfarsitul anului, analistii prognozeaza cresterea dobanzii de interventie a Fed pana la 3,75% pe an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO