Bănci și Asigurări

Euro scade pe fondul tranzactiilor reduse

Euro scade pe fondul tranzactiilor reduse
18.07.2007, 19:08 12

Euro a continuat ieri sa coboare pe piata valutara pentru a doua zi consecutiv, pierzand inca 0,10 bani in raport cu leul, in conditiile unor vanzari de valuta de valori mici, dar pe un fond general de tranzactionare destul de scazut. BNR a calculat un curs de 3,1285 lei pentru un euro, cotatia alunecand incet spre minimele inregistrate la inceputul lunii.
In aceste conditii, aprecierea acumulata de moneda nationala in ultima luna a sarit de 3,4%.
La deschiderea sedintei de tranzactionare de ieri, ratele de schimb cotate de banci se situau la 3,1280-3,1300 lei/euro, pentru ca ulterior sa urce la 3,1315-3,1335 lei/euro.
Banca Nationala a continuat la inceputul acestei saptamani miscarea de decuplare a dobanzilor oferite in operatiunile de sterilizare fata de dobanda politica monetara, in incercarea de a tempera apetitul speculatorilor pentru plasamente in lei pe piata locala.
Banca centrala a inlocuit instrumentul depozitelor la o luna cu depozite la doua saptamani, pentru care bancile sunt invitate sa liciteze dobanda, rezultand operatiuni de sterilizare la o dobanda cu circa un punct sub rata de politica monetara. Pana in prezent, BNR nu a explicat oficial aceasta decizie de ajustare a politicii de sterilizare.
La sfarsitul lunii BNR are programata o noua sedinta de politica monetara in care ar putea decide si o noua reducere a dobanzii nominale de politica monetara.
Parerile analistilor sunt impartite in aceasta privinta. Unii au in vedere "efectul nul" al reducerii de dobanda cu 1,75 puncte procentuale de la inceputul anului in ceea ce priveste temperarea presiunilor de apreciere a leului, desi accepta si ipoteza ca in absenta reducerilor respective, aprecierea ar fi putut fi chiar mai accelerata.
Altii vad posibila o noua scadere de dobanda cu un sfert de punct, insa in acelasi timp anticipeaza majorari in prima jumatate a anului viitor, luand in calcul acumularea unor presiuni inflationiste.
O posibila temperare a interesului speculativ pentru leu este legata in buna masura de ipoteza unei noi majorari de dobanda in Statele Unite in prima parte a anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO