Bănci și Asigurări

Euro se intoarce la nivelul din prima zi a anului. Dar unde se duce?

Euro se intoarce la nivelul din prima zi a anului. Dar unde se duce?

Click pentru imaginea intreaga

09.07.2008, 17:20 11

Dealerii spun ca leul mai are potential sa se aprecieze, insa viziunile analistilor pe termen mai lung sunt divergente. Cotatiile au coborat pe piata valutara de la Bucuresti sub pragul de 3,6 lei pentru un euro inca de luni seara si au ramas la aceste niveluri si pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri. Aprecierea leului a fost alimentata de vanzarile de valuta operate de jucatorii straini, care si-au majorat plasamentele pe toate pietele emergente din regiune.
"Piata este subtire, iar la aceste niveluri euro nu are suport", a comentat dealerul unei banci locale importante. Euro era tranzactionat ieri dimineata la 3,5850 lei, nivel la care coborase inca de luni seara. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat usor, dupa ce clientii comerciali locali au inceput sa cumpere euro, considerand nivelul de curs atractiv.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5934 lei pentru un euro, cu 1,32 bani sub nivelul din ziua precedenta. Aceasta este prima data cand euro coboara sub nivelul suport de 3,6 lei de la sfarsitul lunii aprilie. Dolarul a pierdut 1,54 bani, coborand la 2,2861 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
In prima jumatate a anului leul a fost aproape constant sub presiune, investitorii internationali penalizand dezechilibrele puternice din economia romaneasca, in contextul unei cresteri puternice a aversiunii fata de risc pe plan global. In luna ianuarie cursul a urcat pana aproape de 3,8 lei/euro (respectiv cu circa 20% peste minimul de 3,1 lei/euro atins in vara trecuta), in conditiile in care jucatorii speculatori straini pariau pe o cadere abrupta a leului. Ulterior cotatiile s-au inscris intr-o banda ingusta, iar pe medii lunare euro a fluctuat intre 3,64 si 3,72 lei in primul semestru.
Desi majoritatea analistilor erau la inceputul anului optimisti in privinta evolutiei cursului in semestrul al doilea, acum apar divergente de opinii, in conditiile in care si pe plan international efectele crizei creditelor ipotecare aparuta in vara trecuta in Statele Unite ale Americii persista.
"Adancirea continua a deficitului comercial, care pune presiune si pe balanta de plati, genereaza inca presiuni de depreciere pentru leu. Ne asteptam ca leul sa slabeasca cel putin in orizontul lunilor urmatoare, pe fondul nivelului nesustenabil al deficitului comercial, la care se adauga politici fiscalesi salariale relaxate", comenteaza Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank. Totusi, el admite ca analiza tehnica indica un potential de scadere a cotatiilor, cu un nivel suport de 3,55 lei pentru un euro.
Economistul ING vede euro coborand la 3,58 lei in septembrie, dupa care ar urma sa revina la 3,65 lei pe sfarsitul anului. De altfel, el considera ca BNR ar putea fi nevoita sa intervina din nou pe piata in ultimul trimestru, pentru a apara leul.
Ceva mai optimist, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, vede cursul coborand pana la sfarsitul anului. Astfel, euro ar trebui sa se mentina la niveluri apropiate de 3,6 lei pana in septembrie, dupa care sa coboare spre 3,5 lei (considerat nivel de echilibru) la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO