Bănci și Asigurări

Euro testeaza plafonul de 3,53 lei

30.03.2006, 00:00 12

Euro a continuat sa se intareasca pe o piata cu volume destul de reduse.

BNR a caculat ieri un curs de 3,5300 lei pentru un euro, cu 0,53 bani mai mult decat in ziua anterioara. Leul a pierdut teren si in fata dolarului, care a castigat 2,04 bani, pana la 2,9418 lei.

Dealerii spun ca este posibil sa vedem noi aprecieri ale euro, insa cresterea nivelului cursului ar putea atrage si interese de vanzare, inclusiv din partea clientilor care vor sa speculeze pe fondul unei volatilitati mai mari.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5190/3,5240 lei pentru un euro. In prima parte a zilei au aparut ordine de cumparare de valuta, care au dus cotatiile pana la un maxim al zilei de 3,53/3,5350 lei pentru un euro. Cresterea cotatiilor a atras insa interese de vanzare din partea jucatorilor nerezidenti. Astfel, spre sfarsitul zilei, euro a coborat la 3,5280/3,5330 lei pentru un euro.

"Am vazut volume mai mari pe cumparare. Unii jucatori locali si-au inchis pozitiile pe leu deschise in ziua precedenta, la care s-au adaugat si ordine de la clienti nerezidenti. In a doua parte a zilei au inceput sa vanda valuta clienti nerezidenti, insa sumele nu au fost mari. Leul se poate deprecia, insa cresterea cursului ar putea sa atraga interesul unor speculatori, care vor miza pe volatilitate", a comentat un dealer. In piata exista asteptari potrivit carora euro ar putea sa urce spre 3,57 lei, daca reuseste sa treaca de nivelul de 3,53 lei.

Volumul operatiunilor interbancare se mentine la niveluri destul de scazute, dupa ce in sedinta de luni acestea au totalizat 152 de milioane de euro. Vanzarile de valuta catre clienti au totalizat 477 de milioane de euro, depasind cumpararile cu 42 de milioane de euro.

Piata locala continua sa se miste in corelatie cu cele din regiune, spun dealerii, euro marcand aprecieri si fata de celelalte monede. Interesul investitorilor speculativi pentru pietele emergente se mentine scazut, pe fondul expectatiilor pentru majorari de dobanzi atat la dolar, cat si la euro.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe termen scurt au oscilat in continuare intre 7%-8,5% pe an (la scadente de o zi), respectiv 6%-8% pe an, pentru scadentele de o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO