Bănci și Asigurări

Exportatorii romani pierd o data cu ieftinirea euro

19.03.2001, 00:00 17



Cursul de schimb al leului in raport cu moneda unica europeana a scazut vineri accentuat, cu 452 de unitati, trendul urmat de cotatiile leu/euro fiind influentat de miscarile de pe pietele internationale. Banca Nationala a stabilit un curs de schimb leu/euro valabil pentru astazi de 24.376 lei/euro, fata de 24.828 lei/euro cu o zi in urma. De la inceputul anului deprecierea leului in raport cu euro a fost de doar 1,06%.

Vineri, pe piata internationala, s-a atins cel mai scazut nivel al cotatiei euro/dolar din decembrie anul trecut, minimul fiind de 0,8930.

Potrivit analistilor externi, caderea monedei unice europene in raport cu dolarul, pentru pirma data in ultimele trei luni, are la baza cresterea ingrijorarii privind perspectivele de crestere economica in zona euro mai ales dupa anuntarea inflatiei in aceasta zona. Rata anuala a inflatiei din zona euro a ajuns, in luna februarie, la 2,6%, in crestere fata de 2,4% in luna ianuarie.

Caderea euro in raport cu dolarul si implicit a ieftinirii euro pe piata romaneasca are un impact negativ asupra exportatorilor romani pe relatia Uniunii Europene si a celor care au depozite in euro.

"Peste 70% din exporturi merg pe relatia Uniunea Europeana asa ca odata cu caderea euro exportatorii romani au pierdut enorm. Ceea ce ar trebui insa mentionat este faptul ca acest lucru ar fi putut fi evitat daca acestia s-ar fi protejat prin instrumente specifice.

Dar cultura este la pamant, asa ca banuiesc ca foarte putin au auzit de protejare a riscului prin hedging, sau mai simplu prin contracte forward euro/dolar", a afirmat Sorin Udriste, senior dealer la Bank Austria Creditanstalt Romania.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, spune ca "Dorinta arzatoare a exportatorilor este o depreciere a leului fata de euro. Nici unul nu spune insa deschis acest lucru. Recent ei au spus limpede ca vo un cos de doua valute, euro si dolar, la care sa se raporteze.

Eu cred ca ei sunt insa in eroare. Un cos nu i-ar ajuta in nici un fel. Poate doar ca isi inchipuie ca aprecierea leului fata de euro ar putea fi atenuata de deprecierea leului fata de dolar.

Dar aceasta nu ar fi decat o realitate statistica. In realitate cei care fac decontarile in dolari suporta fluctuatiile dolarului, iar cei care le fac in euro, pe cele ale euro.

Cursul de schimb leu/dolar a fost in deschiderea sedintei de tranzactionare de vineri de 27.285-27.295 lei/dolar, cu peste 20 de unitati mai mult fata de inchiderea de joi.

Pe fondul unei cereri reduse de dolari, cursul a atins un minim de 27.275-27.283 lei/dolar, nivel la care BNR a intervenit in piata si a cumparat valuta pana ce cotatiile au atins nivelul de la deschidere.

"BNR sustine deprecierea leului in aceste zile si, in acelasi timp, isi mareste rezervele in valuta. Banca centrala este pe pozitia de cumparator net in conditiile in care cererea de dolari este mica.

Cand au scazut cotatiile BNR a intervenit prin doua - trei banci si a cumparat surplusul din piata", a declarat dealerul unei banci comerciale.

Cursul oficial stabilit de BNR a fost de 27.291 lei/dolar, cu 21 de unitati mai mult decat cel de joi. Pe piata monetara, BNR a atras depozite la o luna oferind o dobanda de 50%.

Pentru depozitele pe o zi, ratele dobanzilor au stationat la 45-50%, nivel inregistrat, de altfel, si de dobanzile pentru depozitele pe o saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO