Bănci și Asigurări

Filialele UniCredit, profit de 56 mil. euro

17.11.2006, 18:28 12

Filialele de pe piata locala ale grupului italian UniCredit au realizat in primele noua luni un profit net cumulat de 200 de milioane de lei (echivalentul a 56 de milioane de euro). Numai in trimestrul al treilea, bancile au castigat aproape 84 de milioane de lei.
HVB-Tiriac si UniCredit Romania au inceput deja procesul de fuziune, care ar trebui sa se finalizeze la jumatatea anului urmator. Banca nou creata se va numi UniCredit-Tiriac, iar activitatea sa va fi coordonata de la Viena, de Bank Austria Creditansalt.
Activele celor doua banci totalizau la sfarsitul lui septembrie 11,1 miliarde de lei (echivalentul a 3,1 miliarde de euro). In aceste conditii, entitatea nou creata cade pe locul patru in topul jucatorilor din sistem, in spatele Raiffeisen Bank, care detinea active de 3,5 miliarde de euro.
HVB Tiriac Bank a inregistrat in primele trei trimestre un profit net de 164 de milioane de euro, cu 3,2% peste cel pe care il cumulau in septembrie anul trecut HVB Bank si Banca Tiriac, bancile prin a caror fuziune a fost creata. Numai in trimestrul al treilea banca a castigat 65 de milioane de lei (18 milioane de euro), adica 40% din profitul acumulat.
Activele detinute de banca au coborat insa cu 2,7%, pana la 8,6 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro). Aceasta in conditiile in care banca a fost nevoita sa transfere o parte din portofoliul de credite in bilantul actionarului sau majoritar, Bank Austria Creditansalt, pentru a se conforma normelor BNR.
Portofoliul de credite al HVB Tiriac a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 4,8 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), dintre care 3 miliarde de lei au mers catre clienti persoane juridice. Creditele acordate clientilor individuali au crescut cu 38% fata de septembrie 2005, ajungand la 1,8 miliarde de lei (jumatate de miliard de euro). Potrivit comunicatului HVB-Tiriac, aproape 20% din creditele acordate clientilor individuali au fost distribuite prin intermediul canalelor alternative.
UniCredit Romania a obtinut in primele noua luni un profit net de 36 de milioane de lei (10,2 milioane de euro), cu 123% mai mare decat cel raportat in septembrie anul trecut. In trimestrul al treilea banca a reusit sa obtina un castig mai mare decat realizase in primele sase luni (17,4 milioane de lei). Activele banci au urcat cu 44% fata de septembrie anul trecut, pana la 2,5 miliarde de lei (echivalentul a 708 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO