Bănci și Asigurări

Finanţele încearcă să împrumute 400 mil. € de la băncile locale

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, se află la a patra emisiune de obligaţiuni în euro pe plan local

Bogdan Drăgoi, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, se află la a patra emisiune de obligaţiuni în euro pe plan local

20.07.2010, 00:00 15

Ministerul Finanţelor va lansa pe 28 iulie o emisiune deobligaţiuni în euro în valoare de 400 de milioane de euro şi cumaturitatea de un an, destinată pieţei interne. Dobânda va fi de 5%pe an, mai mare faţă de cea plătită în noiembrie anul trecut, de4,25% pe an, când statul a împrumutat 1,4 miliarde de euro de labănci, tot pentru un an.

Finanţele încearcă să evite astfel presiunea băncilor decreştere a dobânzilor la lei, care a făcut ca programul de emisiunide titluri de stat în lei să nu fie realizat în ultmele douăluni.

Finanţele ar putea avea însă dificultăţi şi la strângerea celor400 mil. euro la dobânda de 5%, având în vedere că în ultimele zilecotaţiile CDS-urilor (instrumentele de măsure a riscului deneplată) pentru România au sărit din nou la peste 360 de puncte debază, tendinţa fiind accentuată de turbulenţele din Ungaria. Deasemenea, unele bănci şi-au atins plafonul de expunere pe statulromân.

În urma unor discuţii programate aseară la BNR cu cei maiimportanţi bancheri de pe piaţă, Finanţele ar putea strânge însăsuma dorită, pe seama unei înţelegeri cu mai multe bănci, aşa cums-a întâmplat şi anul trecut în momentele în care Trezoreria arămas fără lichidităţi. În noiembrie anul trecut, Banca Naţională aredus, într-o şedinţă extraordinară, rezervele minime obligatoriiîn valută, astfel încât să elibereze lichidităţi băncilor, pe careacestea să le plaseze ulterior în titluri de stat.

Licitaţia anunţată ieri pentru plasarea obligaţiunilor va avealoc la doar câteva zile după evaluarea semestrială a acordului dela Viena, în cadrul căruia nouă grupuri străine cu o prezenţăputernică pe plan local şi-au luat angajamentul de a menţineexpunerea pe România. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a arătatsăptămâna trecută că prevederile acordului ar putea fiflexibilizate, respectiv să li se permită băncilor străine săretragă o parte din bani, în condiţiile în care nu găseauplasamente pe plan local.

Primul împrumut în euro pe plan local a fost derulat în urmă cuun an, când Finanţele au plasat obligaţiuni pe patru ani de 400 demilioane de euro, plătind o dobândă de 5,25% pe an. Dacă în varatrecută anunţul de licitaţie a venit "pe neaşteptate", stârnindpentru scurt timp nedumerire pe pieţele financiare, acum Finanţeleau fost mult mai transparente. În total, statul a împrumutat anultrecut de la băncile locale 3,8 miliarde de euro, prin vânzarea deobligaţiuni şi un aranjament de tip "club loan". Sumele au scadenţecuprinse între unu şi patru ani.

Nevoile de lichidităţi ale Trezoreriei sunt importante, încondiţiile în care în fiecare lună ajung la scadenţă titluri emiseanterior în valoare de unu până la trei miliarde de lei, iar laaceste sume se adaugă necesităţile de finanţare a deficituluibugetar curent.

La sfârşitul lunii mai deficitul bugetar a ajuns la 3,1% dinPIB, iar Finanţele s-au încadrat în ţinta de deficit bugetarnegociată cu FMI pentru primul semestru, potrivit oficialilor dinminister. Pentru întregul an, ţinta de deficit agreată cu FMI estede 6,8% din PIB. În ultimele luni, deficitul a urcat cu paşi lunarde până la un miliard de euro.

Ministerul Finanţelor a reuşit până acum să ţină sub controldeficitul bugetar, însă cu preţul amânării cheltuielilor pentrusectorul privat şi al diminuării investiţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO