Bănci și Asigurări

Finantele obtin dobanzi mai mici la toate scadentele

25.10.2004, 00:00 11

Finantele au reusit sa plaseze la licitatia de saptamana trecuta obligatiuni la cinci ani, oferind o marja de dobanda de 4,48 puncte procentuale peste nivelul mediu al inflatiei.
Statul a reusit sa plaseze titluri in valoare de 50 de miliarde de lei, respectiv jumatate din volumul planuit. Bancile au emis cereri in nume propriu in valoare de 380 de miliarde de lei, insa acestea au fost respinse de minister, marja solicitata depasind nivelul maxim acceptat. Singurii care au reusit sa-si adjudece tilturi la aceasta licitatie au fost clientii bancilor, ale caror cereri, in valoare de 50 de miliarde de lei, au fost acceptate in totalitate.
Aceasta este a doua micsorare de dobanda operata de stat de la reluarea vanzarii obligatiunilor cu aceasta scadenta. Comparativ cu licitatia anterioara, marja oferita de Finante a coborat cu 22 de puncte de baza (0,22%).
Gradul mare de suprasubscriere a licitatiei (de peste patru ori) se explica prin volumul redus de titluri care au fost puse in vanzare de Finante in ulitmele luni. Statul a micsorat simtitor sumele atrase de pe piata, invocand un sold suficient in contul Trezoreriei.
Astfel, ministerului si-a indeplinit aproape in totalitate planurile pe octombire, care prevedeau atragerea, pana la sfarsitul lunii, a 1.100 de miliarde de lei (26,8 milioane de euro), suma care reprezinta doar un pic mai mult de jumatate din valoare imprumuturilor de luna precedenta. Pentru luna octombrie nu au fost programate decat trei licitatii, pentru plasarea titlurilor cu scadente de doi, trei sI cinci ani.
Pentru investitorii persoane fizice inca exista alternativa certificatelor de trezorerie cu dobanda fixa si scadente la trei, respectiv sase luni, care pot fi subscrise pana pe 29 octombrie.
Reorientarea strategiei de finantare a deficitului bugetar din luna septembrie a permis statultui sa restabileasca curbele de randamente pentru scadentele de doi,trei si cinci ani, dupa ce in august a avut loc ultimele emisiuni de titluri cu scadente de pana la un an. Schimbarea de strategie a fost posibila in conetextul scaderii deficitului bugetar planuit pentru sfarsitul anului la numai 1,64% din PIB si al imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul de stat.
Astfel, la ultima licitatie au fost plasate titluri cu scadenta la doi ani la o dobanda de 13,24% pe an, in scadere cu 71de puncte de baza (0,71%) fata de septembire. Statul a atras numai suma planuita, de 500 de miliarde de lei, in ciuda unei suprasubscrieri de peste cinci ori a ofertei. La licitatia pentru plasarea titlurilor cu scadenta la trei ani, Finantele au impus o dobanda maxima de 12,89 % pe an, in scadere cu 26 de puncte de baza comparativ cu luna precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO