Bănci și Asigurări

Finanţele se împrumută mai ieftin de la bănci datorită lichidităţii excesive

Finanţele se împrumută mai ieftin de la bănci datorită lichidităţii excesive

Autor: Ciprian Botea

22.12.2010, 23:53 27

În ciuda faptului că analiştii băncilor străine cereau dobânzimai mari având în vedere creşterea inflaţiei şi a riscului de ţară,Ministerul de Finanţe s-a împrumutat la costuri mai mici înultimele săptămâni datorită lichidităţii excesive de pe piaţă şiîmbunătăţirii perspectivelor economiei.

La începutul săptămânii, statul a atras aproape 1,78 miliardelei (415 mil. euro) pe şase luni, la un randament de 6,71% pe an,suma împrumutată depăşind cu mult valoarea propusă iniţial de unmiliard de lei în condiţiile în care randamentul plătit a fost celmai mic din ultimele şapte luni. La licitaţia anterioară cu astfelde titluri, randamentul fusese de 6,88% pe an.

Dealerii spun că pe lângă lichiditatea excesivă de pe piaţă şicreşterea apetitului la risc suveran al investitorilor, un rolimportant l-a jucat schimbarea de optică a Finanţelor, care arenunţat să mai impună un prag maxim în ceea ce priveşterandamentul acceptat.

"Vedem o reaşezare a pieţei pe baze mai solide în condiţiile încare Ministerul de Finanţe a ales să facă un proces de piaţă dinvânzarea de titluri de stat şi a abandonat pragul impus (dobândamaximă acceptată - n. red.) de 7% pe an. Pentru investitoriiexterni este foarte importantă această mişcare", apreciază DorinBadea, şeful Trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.

Ministerul de Finanţe stabilise în primăvară un prag maxim de 7%pe an al randamentului acceptat la vânzarea de titluri de stat încondiţiile în care presiunea pe finanţare se diminuase. Treptat,statul a acceptat însă randamente peste acest prag, iniţial pentrumaturităţi mai mari de cinci ani şi ulterior chiar pentrucertificate de Trezorerie cu scadenţa la un an.

În paralel, apetitul mai mare al băncilor pentru titluri de statvine în contextul în care dobânzile la depozitele interbancare petermen scurt au scăzut semnificativ în ultimele luni. De exemplu,dobânda plătită pentru sumele plasate pe o lună a scăzut înultimele trei luni de la 6,5% la aproape 4% pe an după ce BNR alăsat mai multă lichiditate pe piaţă, prin atragerea limitată dedepozite de la bănci. Chiar şi dobânzile pentru depoziteleinterbancare atrase pe trei sau şase luni au început să scadă uşorîn ultima perioadă.

În ceea ce priveşte obligaţiunile cu maturitate mai lungă,randamentele nu au coborât încă sub 7%, la ultima licitaţie pentrutitluri cu scadenţa la doi ani şi jumătate Trezoreria acceptând unrandament de 7,17% pe an. Suma atrasă în cadrul acestei operaţiunia fost 500 milioane lei, în linie cu valoarea propusă iniţial, darcererea din partea băncilor s-a ridicat la 1,59 miliarde lei.

"În cazul obligaţiunilor emise pe trei sau cinci aniincertitudinile sunt mai ridicate şi balansul între lichiditateaexcesivă pe termen scurt şi incertitudinile pe termen lung înclinăspre acestea din urmă", comentează Dorin Badea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO