Bănci și Asigurări

Firma de colectare de debite Kruk: Rata recuperarii creantelor a scazut cu 30%

Firma de colectare de debite Kruk: Rata recuperarii creantelor a scazut cu 30%

Isabela Iacob

09.12.2009, 23:09 960

Firma de colectare debite Kruk, filiala celei mai mari companiide profil din Polonia, cu incasari de 1,7 mil. euro anul trecut, acumparat anul acesta creante in valoare de 335 mil. lei (aproape 80mil. euro) de la banci si de la alti clienti pe care ii are, precumcompanii de leasing, operatori telecom sau furnizori deutilitati.

Valoarea creantelor procesate, adica gestionate in vederearecuperarii, dar care nu sunt in proprietatea Kruk, se ridica la400 mil. lei (94 mil. euro) in 2009, a declarat Isabela Iacob,director general al Kruk pe piata locala.

In prezent, compania are 14 clienti din domeniul bancar,majoritatea banci din top zece, afirma Iacob. "Bancile lucreaza cudoua, trei sau chiar patru agentii de colectare debite", spuneea.

Rata de succes (procentul creantelor recuperate din totalulcreantelor restante) urca pana la 80-85% sau chiar la peste 95% incazul restantelor de pana la 120 de zile si coboara pana la 15-35%in cazul restantelor de peste 120 de zile, in cazul companieiKruk.

In stadiul recuperarii debitelor pe cale judiciara, fiind vorbade restante care depasesc vechimea de un an, procentul derecuperare este de maximum 20%.

"Rata de succes a scazut foarte mult fata de anul trecut, cuaproximativ 30%, de la o medie de 20-25% inregistrata anul trecut",a precizat pentru ZF Isabela Iacob.

"Suntem nevoiti sa facem un efort de doua sau de trei ori maimare decat anul trecut, ca sa ajungem la aceeasi rata de succes",spune Bogdan Rosu, directorul de vanzari al firmei EOS Ksi, liderulpietei de profil, cu afaceri de 10,7 mil. euro anul trecut.

"Tarifele in piata (pentru colectare - n.r.) au scazutsemnificativ in ultimul an, de la peste 20-25% din valoareadebitelor recuperate, la sub 10%", afirma directorul general alKruk.

Iacob sustine ca are o cota de piata de 21% din totalulvolumelor de creante restante vandute de companii firmelor derecuperare.

Kruk a lucrat in cei doi ani de activitate pe piata locala pesegmentul colectarii de debite de la persoanele fizice, iar recenta intrat si pe segmentul colectarii de la persoanele juridice.

Kruk este detinuta in totalitate de compania poloneza cu acelasinume, care la randul ei este detinuta in proportie de 79% de fondulde investitii Enterprise Investors si in proportie de 17% deavocatul polonez Piotr Krupa, unul dintre fondatorii companiei in1998.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO