• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Bănci și Asigurări

Americanii vor să îşi înfigă steagul mai adânc pe piaţa bancară din România: First Bank, fostă Piraeus Bank, controlată de fondul american JC Flowers, a cumpărat Leumi România

Americanii vor să îşi înfigă steagul mai adânc pe piaţa bancară din România: First Bank, fostă Piraeus Bank, controlată de fondul american JC Flowers, a cumpărat Leumi România

Autor: Cristina Rosca, Claudia Medrega

16 apr 2019 22921

First Bank, controlată de fondul american de investiţii JC Flowers, a semnat un acord pentru achiziţia subsidiarei din România a Leumi Bank, potrivit unor surse din piaţa bancară.

Fondul de investiţii JC Flowers a intrat în discuţii cu Leumi Bank pentru cumpărarea băncii din România, după ce înţelegerea israelienilor cu fondul de investiţii Argo a picat.

JC Flowers a preluat anul trecut Piraeus Bank România, la a doua încercare, banca fiind redenumită First Bank.

La începutul anului 2018, Leumi anunţase surprinzător realizarea unei înţelegeri, de principiu, neangajante („non-binding memorandum of understan­ding“) cu Argo Capital Mana­gement Limited, parte de gru­pu­lui britanic de investiţii Argo, privind vân­zarea tuturor participaţiilor gru­pului israelian în Bank Leumi Ro­mânia, o filială în care israelienii deţin 99,91% din acţiuni.

Negocierile au progresat pe parcursul anului trecut, însă, în cele din urmă, tranzacţia Leumi – Argo a intrat într-un punct mort, existând opinii care susţin că şi BNR ar fi ridicat obiecţii. În aceste condiţii, Leumi a încearcat să găsească un alt cumpărător pentru operaţiunile de la Bucureşti.

Decizie de vânzare a subsi­diarei din România a fost parte a stra­tegiei grupului israelian Leumi de a-şi concentra operaţiunile internaţio­nale în centrele financiare principale prin subsidiarele din SUA şi Marea Bri­tanie.

Fondul JC Flowers a lucrat în această tranzacţie cu casa de avocatură Clifford Chance Badea, conform datelor ZF. De altfel, fondul a lucrat cu aceeaşi casă şi când a preluat Piraeus Bank.

Principalele valute BNR - vineri, 13:35
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0
Ieri: 4.7432
Azi: 4.2921
Diferență: 0
Ieri: 4.2921
Azi: 5.3799
Diferență: 0
Ieri: 5.3799
Azi: 4.3319
Diferență: 0
Ieri: 4.3319