Bănci și Asigurări

Fiscul asteapta profit record de la sistemul bancar, dar si o corectie in 2007

Fiscul asteapta profit record de la sistemul bancar, dar si o corectie in 2007

Click pentru imaginea marita

18.10.2006, 18:43 18

Sistemul bancar ar urma sa atinga anul acesta un adevarat varf al profitului, de aproape 750 de milioane de euro, conform prognozelor Ministerului Finantelor.
Fiscul se asteapta sa incaseze anul acesta impozite pe profiturile bancilor comerciale in valoare de circa 120 de milioane de euro, in crestere cu 17% fata de suma obtinuta in 2005, conform ultimelor estimari publicate odata cu proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Aceleasi socoteli ale Finantelor indica pentru 2007 asteptari ca profiturile bancilor sa scada, asa cum bancherii anticipasera sa se intample chiar din 2006. E drept ca bancile mari au resimtit o incetinire a vitezei de crestere a profiturilor in primele sase luni ale acestui an, insa la nivelul pietei se mentine o tendinta de crestere solida, chiar fara efectul spectaculos al reducerii impozitului pe profit din 2005.
Profitul total al sistemului bancar ar urma sa scada anul viitor cu apoape 13%, conform prognozelor Ministerului Finantelor, pana la echivalentul a circa 651 de milioane de euro, ceea ce corespunde unei contributii la buget prin impozitul pe profit de circa 104 mil. euro.
In ultimii ani, bancile au fost un contribuabil major pentru bugetul de stat, in conditiile in care profiturile au inregistrat cresteri puternice. Nu este si cazul Bancii Nationale, care a in 2005 a incheiat exercitiul financiar cu pierdere neta, dar anul acesta tinde sa-si restranga pierderile operationale.
In ceea ce priveste bancile comerciale, profiturile resimt din ce in ce mai mult costurile investitiilor pentru extinderea retelelor teritoriale, precum si costurile mari cu forta de munca, la care se adauga costurile de tip administrativ legate de restrictiile la creditare impuse de BNR.
Exista insa in continuare si surse importante de castig, atat timp cat marjele de dobanda la lei se mentin la peste 7% pentru persoanele fizice, respectiv la circa 5% in cazul clientilor persoane juridice, conform datelor statistice publicate de BNR. De asemenea, bancile incearca sa transforme comisioanele intr-o sursa importanta de venit, insa aceasta cere si dezvoltarea pe masura a portofoliilor de produse si servicii.
In ciuda presiunilor care au afectat piata anul acesta, BCR, cea mai mare banca din sistem, a raportat dupa opt luni o crestere solida a profitului net, de peste 50% in euro fata de august 2005, pana la aproape 178 de milioane de euro. In acelasi timp, prognoza pentru finalul anului este de 250 de milioane de euro, adica o treime din profitul pe care Fiscul asteapta sa-l taxeze la nivelul intregului sistem bancar.
BRD, al doilea jucator de pe piata, pastreaza un ton mai putin optimist, presedintele Patrick Gelin afirmand ca toate cheltuielile cu deschiderea a 200 de unitati si angajarea a aproape 1.000 de oameni "au pus presiune pe profit, iar rezultatele investitiilor vor incepe sa apara abia in 2008". Pe primele sase luni ale acestui an, profitul net al BRD a urcat cu numai 5%, fata de aceeasi perioada din 2005.
De asemenea, Raiffeisen, ocupanta locului trei, a reusit doar sa-si conserve nivelul de profit inregistrat in semestrul I din 2005, obtinand 17,5 mil. euro. Banca a traversat un proces de restructurare axat pe reducerea costurilor si cresterea eficientei operationale, dupa ce in anii trecuti s-a concentrat pe extinderea cotei de piata.
Oricum, volumul mare de operatiuni ramane reteta sigura pentru un profit consistent si in 2007 - un an foarte important pentru asezarea si reconfigurarea pietei in conditiile preluarii BCR de catre Erste Bank si ale finalizarii fuziunii dintre UniCredit si HVB-Tiriac, care va genera o noua ocupanta a locului trei dupa active.
In prima jumatate din 2006 a continuat sa sprinteze Banca Transilvania, care a raportat o majorare a profitului net cu 16%, pana la 16,58 mil. euro.
La incasarile bugetului de stat tinde sa contribuie semnificativ si CEC, care a trecut de la pierderi la profit, raportand circa 5 milioane de euro la sase luni. Si Bancpost varsa anul acesta impozit pe profit, dupa ce a incheiat 2005 cu pierdere neta, ajungand la 3,3 mil. euro la jumatatea anului. Iata asadar numai doua surse importante pentru cresterea generala de profit pe care Fiscul mizeaza in 2006. De asemenea, HVB Bank a castigat o suma rotunda, de circa 20 mil. euro.
Cat priveste 2007, bancile va trebui sa se adapteze in continuare la politica monetara restrictiva pe care BNR ar urma sa o mentina cel putin pana la jumatatea anului. In acelasi timp, vor suporta presiunea concurentiala crescanda, data de intrarea pe piata a Erste Bank, dar si de agresivitatea bancilor mici, care inca sa zbat sa ocupe o pozitie cat mai confortabila printre jucatorii de calibru, profitand de gradul inca scazut de bancarizare al pietei.
Ramane de vazut in ce masura se va confirma pesimismul Finantelor in privinta profitului sistemului bancar pe 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO