Bănci și Asigurări

Fitch vede cu alti ochi Banca Tiriac

30.05.2005, 17:41 11

Fitch Ratings, agentia internationala de rating, a acordat perspectiva a??pozitivaa?? pentru calificativele acordate Bancii Tiriac.

In prezent banca are ratingurile a??B+a?? pentru imprumuturile pe termen lung, respectiv a??Ba?? pentru cele pe termen scurt.

Imbunatatirea perspectivelor pentru cele doua ratinguri a avut loc in contextul in care a fost anuntata fuziunea dintre Banca Tiriac si HVB Bank Romånia, prin care va lua fiinta banca HVB Tiriac. Celelalte ratinguri ale Bancii Tiriac sunt Individul - a??Da?? si Suport - a??5a??.

Fitch a anuntat ca va reevalua ratingurile la finalizarea fuziunii, care ar trebui sa aiba loc påna la sfårsitul acestui an.

Modificarea ratigurilor reflecta sprijinul suplimentar pe care Banca Tiriac ar putea sa-l primeasca de la Bank Austria Creditanstalt (BACA) - proprietarul HVB Bank Romånia, dupa finalizarea fuziunii.

BACA va detine astfel peste 50% din actiunile nou-createi banci si va controla desfasurarea activitatii. Analistii Fitch subliniaza ca impactul fuziunii asupra ratingului acordat bancii va fi influentat, printre altele, de gradul in care HVB Tiriac se va integra in grup.

BACA este detinuta in proportie de 75% de Bayerische Hypo und Vereinsbank (HVB) din Germania, care are ratingul a??A-a??. Omul de afaceri Ion Tiriac detine, direct si indirect, 92% din actiunile Bancii Tiriac. La sfårsitul anului trecut Banca Tiriac detinea active totale in valoare de 620 mil. euro, corespunzator unei cote de piata de 2,9%.

HVB Bank Romånia detinea active de peste 1 mld. euro, o cota de piata de 4,6% si locul sapte in topul bancilor. Banca a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 20 mil. euro. HVB Tiriac va detine astfel o cota de piata de 7,5%, care ii va asigura locul patru in topul jucatorilor de pe aceasta piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO