Bănci și Asigurări

Florin Pogonaru il inlocuieste pe Daianu in conducerea BCR

Florin Pogonaru il inlocuieste pe Daianu in conducerea BCR

Click pentru imaginea marita

09.01.2008, 17:42 52

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, il va inlocui pe Daniel Daianu in functia de membru al Consiliului de Supraveghere al BCR, au declarat pentru ZF surse de pe piata. Numirea oficiala va fi facuta la sfarsitul acestei luni.
Contactati de ZF, oficialii Erste Bank au afirmat ca sunt in curs procedurile pentru nominalizarea unui nou membru al Consiliului.
"Noul membru va fi roman si tot independent, cum a fost Daniel Daianu. Va fi numit oficial in proxima sedinta a Consiliului de Supraveghere al BCR", a declarat Ionut Stanimir, purtator de cuvant al Erste pentru Romania. Daniel Daianu spune ca a hotarat sa demisioneze pentru a evita eventuale discutii privind dubla calitate de europarlamentar si de oficial al unei companii private.
El si-a depus demisia din functia de membru al conducerii BCR pe 24 decembrie, in conditiile in care a fost ales ca europarlamentar la sfarsitul lui noiembrie trecut. Discutii privind plecarea lui Daianu din Consiliul de Supraveghere aparusera de altfel la scurt timp dupa alegerea sa ca europarlamentar. La jumatatea lunii decembrie el anuntase insa ca ramane in conducerea bancii, intrucat era doar membru independent. Acum, Daianu isi motiveaza decizia prin lipsa unor prevederi clare privind compatibilitatea celor doua functii.
Florin Pogonaru, 54 de ani, a mai colaborat cu Erste in 2005, fiind desemnat atunci de austrieci ca supraveghetor in Consiliul BCR, inainte de preluarea efectiva a bancii. Din octombrie 2006, cand BCR a trecut efectiv in proprietatea Erste Bank, austriecii au schimbat structura Consiliului de Administratie, in functia de presedinte fiind numit Andreas Treichl, CEO-ul grupului austriac.
Daianu, care era presedintele Consiliului inainte de preluarea BCR, a fost singurul membru al vechii conduceri pastrat de austrieci.
Consiliul de Supraveghere al BCR este alcatuit momentan doar din Treichl, Peter Kisbenedek, (CFO al Erste si vicepresedinte al Consiliului), Herbert Juranek (directorul departamentului de organizare&IT al Erste) si Bernhard Spalt (risk managerul Erste), ca membri.
In structura actuala, Consiliul de Supraveghere al BCR functioneaza incomplet, cu doar patru din cei sapte, cat prevede statutul bancii, intrucat SIF-urile, care detin cumulat 30% din actiunile bancii, nu s-au hotarat asupra celor doi reprezentanti pe care sa ii sustina. Consiliul poate insa functiona, intrucat sunt indeplinite conditiile de cvorum. BCR, cea mai mare banca din sistem dupa activele detinute, isi va publica rezultatele financiare pe 2007 la sfarsitul lui februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO