Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii obligatorii au incasat 30,8 mil. euro de la clienti

21.08.2008, 19:30 13

Cele 14 fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) au incasat ieri contributii de peste 30,8 milioane de euro de la clienti, cu 13% mai mult decat luna trecuta. Aceste sume sunt aferente contributiilor sociale din luna iunie.
Banii au fost incasati de la aproape 3,42 de milioane de clienti din totalul de 4,31 de milioane de angajati care au aderat la fondurile de pensii, potrivit datelor publicate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Ponderea clientilor cu conturi goale, adica a celor pentru care angajatorii nu vireaza contributiile de asigurari sociale, s-a redus usor, de la 21,5% luna trecuta la 20,69% in prezent.
Cel mai mare fond de pensii obligatorii, ING, cu peste 1,43 de milioane de clienti, a incasat ieri 11,9 mil. euro, cu 15% peste nivelul din luna trecuta. ING are acum cea mai mare contributie medie pe participant, de 10,15 euro, fiind singurul fond care a depasit in aceasta luna pragul de zece euro.
Aceasta inseamna ca salariatii care au aderat la fondul administrat de ING au avut in luna iunie cele mai mari venituri, in medie de 467 de euro brut pe luna. Contributia la fondurile de pensii obligatorii reprezinta 2% din salariul brut, urmand sa fie majorata de anul viitor cu 0,5 puncte pe an, pana va ajunge la 6%. Pe piata, contributia medie pe participant a fost de 9,01 euro la ultima runda de incasari, arata datele CNPAS. Fondurile care depasesc acest indicator sunt AIG (9,95 euro pe participant), Bancpost (9,57 euro), BRD (9,28 euro) si BCR (9,16 euro). Cea mai redusa contributie medie se inregistreaza la fondul administrat de Prima Pensie (7,06 euro).
Al doilea fond din piata, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, a incasat ieri peste 7,2 mil. euro de la clienti, iar numarul trei, Generali, a incasat aproape 2,5 mil. euro. Dupa aceasta runda de contributii cele 14 fonduri de pensii obligatorii de pe piata locala au ajuns sa administreze peste 110 milioane de euro. Fondurile de pensii au castigat in aceasta luna peste 138.000 de clienti in urma primei loterii organizate de CNPAS. Acestia sunt salariati care au intrat in piata muncii si nu au aderat la un fond de pensii, iar din aceasta cauza au ajuns sa fie repartizati aleatoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO