Bănci și Asigurări

Franks: BNR ar putea fi nevoită să întărească politica monetară pentru a restrânge lichiditatea din piaţă

Autor: Marius Oncu

03.06.2011, 13:49 275

Banca Naţională a României (BNR)ar putea fi nevoită să întărească politica monetară în lunileurmătoare pentru a restrânge lichiditatea din piaţa financiară încontextul acumulării unor presiuni inflaţioniste "semnificative", adeclarat şeful misiunii de evaluare a FMI pentru România, JeffreyFranks, într-un interviu acordat Bloomberg .


"Nu există nicio îndoială că presiunile inflaţioniste suntsemnificative în România la acest moment. Trebuie să existe omişcare într-o direcţie de înăsprire (a politicii monetare, n.r.),ar fi adecvată o reducere a lichidităţii, după care să vedem cumarată prognozele de inflaţie pentru 2012. Iar dacă în viitor estenevoie, BNR ar trebui să ia măsurile corespunzătoare", a spusFranks.

Dobânda de politică monetară aBNR, de 6,25%, este cea mai ridicată din UniuneaEuropeană.

În România sunt prezente mai multebănci din Grecia, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost şi NationalBank of Greece prin Banca Românească, în timp ce Piraeus Bank,Alpha Bank, Emporiki Bank şi ATEbank activează sub brandpropriu.

ATEbank a anunţat, la sfârşitullunii mai, că vrea să vândă participaţia majoritară pe care odeţine la ATEbank România, măsură care face parte dintr-un plan derestructurare necesar pentru respectarea reglementărilor UniuniiEuropene referitoare la ajutoarele de stat
Banca elenă controlează 74,12% din acţiunile ATE Bank România, unalt acţionar important fiind International Finance Corporation,membră a grupului Băncii Mondiale, cu 15% din capitalul social albăncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO