Bănci și Asigurări

Georgescu, BNR: Competitia si cresterea costurilor vor aduce noi fuziuni pe piata bancara

Georgescu, BNR: Competitia si cresterea costurilor vor aduce noi fuziuni pe piata bancara
07.12.2007, 14:49 20

Intre septembrie 2006 si septembrie curent bancile mari si-au intarit dominanta pe piata, ajungand sa concentreze 63,2% din active, fata de 56,3%. In acceptiunea BNR, banci mari sunt considerate cele care au o cota de piata pe active de cel putin 5%. In aceasta categorie intra acum 6 jucatori, fata de 4 in toamna trecuta.
Jucatorii de top si-au consolidat pozitia in defavoarea celor mai mici. Bancile medii (cu cote cuprinse intre 1% si 5% din active) si-au vazut felia diminuata cu mai bine de sase puncte procentuale, de la 35,9% in septembrie anul trecut la 29,7% in toamna aceasta. In aceasta categorie se incadrau in septembrie 12 jucatori, potrivit datelor BNR.
Si bancile de mici dimensiuni (cele care au cote de piata mai mici de 1%) au pierdut teren. In septembrie curent, acestea concentreaza doar 7,1% din active, fata de 7,8% in toamna lui 2006. Felia cea mai mica de piata este insa impartita de numai putin de 22 de banci din totalul de 41, cate opereaza in prezent.
La sfarsitul lui septembrie activele din sistemul bancar totalizau 63 de miliarde de euro.
Bancile de mici dimensiuni, care nu au ajuns la o masa critica de clienti, resimt din plin presiunea cresterii costurilor cu personalul, in conditiile in care extinderea rapida a retelelor jucatorilor mari i-a determinat sa plateasca salarii tot mai mari.
De la sfarsitul lui 2004 si pana in septembrie curent reteaua bancara a crescut cu 2.137 de unitati, respectiv 70%, in timp ce numarul de angajati a crescut cu 13.965 de persoane, respectiv 28%, subliniaza Florin Georgescu. Doar in intervalul septembrie 2006-septembrie 2007 bancile au deschis peste 1.000 de unitati, dintre care peste 93% localizate in mediul urban.
Nou intratii pe piata vin de asemenea cu tactici ofensive de atragere a personalului, dar si cu politici de pret agresive pentru a atrage clienti.
In cursul anului 2007 cinci jucatori straini au notificat BNR in privinta deschiderii unei sucursale in Romania, pe baza pasaportului financiar european - La Caixa, Fortis Bank, ABN Amro, Blom Bank France, Finicredito - Institui?ao Financeira de Credito Portugalia. Dintre acestia, ABN si Blom Bank aveau deja operatiuni pe piata locala.
Prim-viceguvernatorul remarca ritmul alert de innoire a produselor bancare, dar si eforturile in crestere de fidelizare a clientelei.
Tot mai multe banci au inceput sa ofere conditii speciale pentru clientii care au un istoric de colaborare.
Metodele de fidelizare merg de la reduceri de dobanzi sau comisioane la credite pana la preaprobarea de noi imprumuturi.
Pe de alta parte, in ultima perioada bancile au inceput sa promoveze tot mai mult produsele de refinantare, prin care incearca sa atraga clientii care au contractat un imprumut in trecut de la concurenta.
Georgescu afirma de asemenea ca cel mai competitiv segment este in prezent cel al creditarii. Bancile au beneficiat de suportul puternic al actionarilor straini, care le-au furnizat fonduri, in conditiile in care apetitul intern pentru economisire a fost destul de slab.
"Este relevanta cresterea imprumuturilor pe baza depozitelor atrase de la nerezidenti, care au crescut cu 63,2% in termeni reali intre septembrie 2006 si septembrie 2007", afirma prim-viceguvernatorul.
In alta ordine de idei, Georgescu vede un potential important de crestere a creditarii pe segmentul companiilor, in conditiile in care doar 8% din pasivul companiilor (sursele de finantare atrase) este reprezentat de imprumuturi bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO