Bănci și Asigurări

Grecii de la Marfin cauta cumparator pentru fondul de pensii

14.03.2008, 14:55 24

Marfin, cel mai mic fond de pensii obligatorii de pe piata, detinut de grupul elen Marfin-Egnatia, intentioneaza sa isi vanda portofoliul de clienti si a lansat deja cateva cereri de oferta, au declarat pentru ZF surse din piata.
Marfin a atras doar 178 de clienti dupa cele patru luni de aderare la fondurile de pensii administrate privat, care s-au incheiat la mijlocul lui ianuarie, iar dupa loterie fondul a ajuns la un portofoliu de 194 de clienti.
Fondul detinut de grecii de la Egnatia devine astfel al patrulea administrator de pensii obligatorii care decide sa isi vanda portofoliul de clienti, dupa Prima Pensie, Zepter si OTP. Conducerea Marfin a declarat pentru ZF ca in acest moment isi examineaza optiunile cu privire la viitorul fondului.
"Am invitat trei administratori de pensii pentru discutii. Vrem sa vedem daca vor negocia cu noi. Oricum, ne evaluam optiunile cu privire la viitorul fondului", sustine Cristodoulos Ellinopoulos, directorul general al Marfin Fond de Pensii.
La inceputul campaniei de aderare la pensiile private obligatorii, in septembrie, managementul Marfin estima ca va ajunge la o cota de piata de 10% in urmatorii trei pana la cinci ani.
Dupa cele patru luni de campanie, cota de piata a fondului era de 0,0046%. Fondul administrat de Marfin are un profil de risc mediu, investind 70% din active in instrumente considerate sigure, 20% in titluri listate la burse, 5% in obligatiuni municipale si 5% in instrumente de piata monetara.
Grupul Marfin-Egnatia a investit circa 3,6 milioane de euro (peste 12,7 milioane de lei) in capitalul social al fondului de pensii.
In urma cu doar cateva zile grupul maghiar OTP si-a vandut fondul de pensii catre BT Aegon, joint-venture-ul dintre Banca Transilvania si olandezii de la Aegon, aceasta fiind prima tranzactie din piata pensiilor private.
Un alt administrator interesat de achizitia OTP a fost BCR, insa in final a castigat BT Aegon, platind un pret estimat la 3 milioane de euro. Intelegerea dintre BT Aegon si OTP nu are inca forma juridica, din cauza lipsei de legislatie secundara in domeniul fuziunilor si achizitiilor intre fondurile de pensii. O astfel de norma se afla in dezbatere interna la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private si ar putea fi adoptata in urmatoarele doua luni.
Potrivit legislatiei, un fond de pensii private obligatorii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de participanti in momentul in care implineste trei ani de functionare. Pe piata exista in acest moment opt fonduri cu mai putin de 50.000 de clienti, adica fondurile clasate pe locurile 11-18.
Estimarile companiilor mari de pe piata arata insa ca pragul minim pentru ca un fond de pensii obligatorii sa poata supravietui si sa isi recupereze cheltuielile este de 100.000 - 150.000 de participanti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO