Bănci și Asigurări

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, o ţară abia ieşită dintr-o criză bancară, şi-a dat demisia

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, o ţară abia...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2015, 15:50 763

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei, Ivan Iskrov, şi-a dat demisia după 12 ani în funcţie în condiţiile în care ţara sa, cea mai săracă din Uniunea Europeană, abia a ieşit dintr-o criză bancară şi este vulnerabilă la turbulenţele din statul vecin Grecia. 

Iskrov a înaintat parlamentarilor o scrisoare în care spune că va renunţa la funcţie pe 10 iulie, cu trei luni înainte ca mandatul său să expire, scrie The Wall Street Journal.

Guvernatorul a fost presat de forţe politice să demisioneze ca urmare a ceea ce s-a dovedit a fi cea mai gravă criză bancară din anii 1990 până în prezent. În iunie anul trecut, a patra instituţie de credit în funcţie de active din ţară a fost închisă după ce veşti că principalul acţionar îşi devalizează banca au provocat retrageri masive din depozite. Ulterior, oamenii au început să-şi retragă şi banii de la o altă bancă.

Banca centrală a fost învinovăţită că a gestionat greşit criza. Iskrov s-a oferit în iulie anul trecut să demisioneze, dar apoi a revenit asupra ideii.

Corporate Commercial Bank a fost declarată insolvabilă în aprilie anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO