Bănci și Asigurări

Guvernul retrage 42 mil. euro de la EximBank, anulând dreptul băncii de a vărsa profitul în capital

Autor: Dinca Thomas

07.10.2011, 00:00 433

Guvernul va vărsa la buget 182,3 mil. lei (42,1 mil. euro) din profitul nerepartizat pe ultimii trei ani al EximBank pentru finanţarea programelor naţionale de infrastructură, anulând prevederea legală care conferea băncii dreptul de a folosi profitul, până în 2013, pentru propriul capital. Executivul a abrogat şi prevederea care stabilea până în prezent că băncile de stat sunt exceptate de la obligaţia repartizării profitului la bugetul de stat.

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată săptămâna trecută, Guvernul a decis ca acţiunile deţinute de stat la EximBank să fie trecute din administrarea AVAS în portofoliul Ministerului Finanţelor, iar profitul nerepartizat aferent ultimilor trei ani să fie vărsat ca dividende la bugetul de stat, în termen de cinci zile de la data repartizării lor.

Actul normativ relevă că suma care va fi preluată astfel de Guvern la bugetul de stat depăşeşte 182 mil. lei, reprezentând profitul nerepartizat pe 2008 (52,98 mil. lei), 2009 (80 mil. lei) şi 2010 (49,2 mil. lei). EximBank a avut în primul semestru un profit brut de aproximativ 45 mil. lei (peste 10 mil. euro), cu 80% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO