Bănci și Asigurări

Hertz Lease: Vom administra o flota de 1.000 de masini anul viitor

14.12.2007, 13:54 63

Compania de leasing operational Hertz Lease, care si-a inceput activitatea in luna martie a acestui an, estimeaza ca va administra pana la sfarsitul lui 2008 o flota de 1.000 de autovehicule, dublu fata de cat detine in prezent.
"Targetul nostru pentru acest an era de 300 de masini, dar probabil ca pana la sfarsitul anului vom ajunge la 600. In 2008 estimam ca ne vom dubla cifra de afaceri la circa 8,9 milioane de lei", afirma Lavinia Bularca, directorul de marketing al societatii.
Hertz Lease a incheiat pana in prezent circa 30 de contracte de leasing, printre clientii companiei numarandu-se Coca-Cola, Ifantis, DHL, Agean Airlines sau Starbucks. "Targetul nostru sunt clientii corporate. Nu ne intereseaza doar companiile mari, ci si firmele mici, care au nevoie de doua masini, de exemplu", spune Bularca. In 2008, compania intentioneaza sa intre pe piata de inchirieri de masini si sa isi dubleze numarul de angajati. "Acum avem 15 angajati, dar echipa nu este completa, mai avem nevoie de oameni pe partea de vanzari si de operatiuni. Deocamdata ne-am externalizat activitatile de IT si de recrutare, insa vrem sa le aducem inapoi in companie", explica directorul de marketing al Hertz Lease. Compania si-a planificat pentru anul viitor investitii in spatii de birouri, cu locuri special amenajate pentru flota pe care o detine, dar si o investitie de o jumatate de milion de euro (sume nete) intr-o campanie de promovare a brandului pe piata locala.
Directorul de marketing al Hetz Lease estimeaza ca anul viitor ponderea leasingului operational in totalul pietei ar putea creste la 15%, dublu fata de anul acesta. In 2006, piata leasingului a fost de 3,26 miliarde de euro, iar anul acesta ar putea ajunge la 4,2 miliarde de euro, potrivit Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. Hertz Lease este controlata de grecii de la Autohellas, care detin franciza Hertz Lease in Grecia, Cipru, Croatia si Bulgaria, unde sunt implicati in leasing operational, inchiriere si import de masini. Grupul Vasilakis, proprietarul Autohellas, detine si compania aeriana Aegean Airlines, care a incercat sa cumpere in aceasta vara operatorul low-cost Blue Air, insa negocierile au esuat.
Hertz Lease are un capital social de circa un milion de euro (3,3 milioane de lei).
Printre cei mai mari jucatori prezenti pe piata locala de leasing operational se numara Sixt New Kopel, care administreaza peste 3.000 de masini, ALD Automotive, cu o flota de circa 2.500 de masini, si Fleet Management Services, cu 2.500 de masini.
Un jucator intrat recent pe piata laesingului operational este LeasePlan, care si-a propus sa ajunga pana la sfarsitul anului 2009 la o flota de 1.700 de masini. Compania este detinuta de grupul Volkswagen, care controleaza 50% din actiuni, compania de dezvoltare Mubadala, cu 25% din actiuni, s grupul Olayan, cu restul de 25% din actiuni.
Valoarea vehiculelor contractate prin inchiriere pe termen lung ajunge in Romania la aproximativ 150 de milioane de euro, in conditiile in care primii cinci jucatori de pe piata administreaza impreuna 10.000 de autovehicule, valoarea medie a unei masini fiind de 15.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO