Bănci și Asigurări

HVB ridica dobanzile si la lei, si la valuta

08.12.2005, 19:12 16

HVB Bank, prima care a trantit dobanzile la depozitele la termen in lei la inceputul toamnei, cand BNR a redus drastic dobanda si volumul lichiditatilor absorbite de pe piata, este si prima care revine: noile dobanzi oferite sunt mai mari cu pana la 2,5 puncte procentuale, mergand de la 4,25% la scadenta de o luna pana la 4,1% la un an.

Inaintea acestei miscari, HVB oferea la depozitele in lei cele mai scazute dobanzi de pe piata, inferioare si remuneratiilor acordate la depozitele in dolari. Noile rate sunt valabile atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii. Pana in prezent, nici o alta banca nu a reactionat in mod asemanator dupa interventiile BNR pe piata monetara, care au ridicat dobanzile interbancare mai ales la termenele scurte.

Dupa majorarile operate, HVB ajunge sa ofere la depozitele pe o luna o dobanda mai mare decat Banca Tiriac, mult mai aplecata spre retail si cu care se afla in plin proces de fuziune. Totusi, depozitele Bancii Tiriac sunt mai atractive la scadentele lungi, ajungand la 6% pentru noua si douasprezece luni. Deocamdata, cele doua banci inca opereaza cu dobanzi diferite, insa in cele din urma le vor alinia. Datorita fuziunii, cel mai probabil clientii persoane fizice ai HVB vor beneficia de dobanzi mai generoase, in timp ce clientii companii ai Bancii Tiriac vor resimti ajustari ale dobanzilor care le sunt acordate in prezent pentru disponibilitatile pastrate in depozite.

In prezent, piata dobanzilor la depozitele pe un an are oferte de cel putin 6% pe an de la BCR, Banca Transilvania, Banca Tiriac, CEC, Alpha Bank, OTP Bank, Carpatica, Piraeus Bank, UniCredit, Libra, Romexterra, ProCredit, Finansbank, Daewoo si MRB. Trei dintre cele mai mari banci de retail - BRD, Raiffeisen si Bancpost - practica in continuare dobanzi real negative, inferioare chiar prognozei de inflatie a BNR de 6% pentru sfarsitul lui 2006.

Pe langa majorarea dobanzilor la depozitele in lei, HVB a ridicat si nivelul remuneratiilor bonificate la depozitele in euro si dolari. Majorari mai vizibile au fost operate in cazul dobanzilor la dolari, care cresc cu pana la 0,2 puncte procentuale, mergand de la 3,05 la 3,25%. Miscarea poate fi privita ca pe o preluare a trendului ascendent international. La euro, noile dobanzi ale HVB sunt cuprinse intre 1,85 si 2% pe an, sensibil sub cele practicate de concurenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO