Bănci și Asigurări

IFC se gandeste daca ia actiuni BCR

14.10.2002, 00:00 22

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, analizeaza posibilitatea cumpararii unui pachet din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) scoase la vanzare de catre statul roman prin Autoritatea pentru Privatizare.

In acelasi timp institutia financiara internationala urmeaza sa ia in discutie un proiect de finantare a BCR, potrivit anuntului de analiza a proiectului, publicat de IFC pe site-ul propriu.
In cazul in care va fi aprobata, investitia de portofoliu - respectiv achizitionarea unui pachet de actiuni - va fi realizata  in conformitate cu conditiile aprobate prin Hotararea de Guvern 1017/2001 privind aprobarea strategiei de privatizare a BCR.
Aceasta prevede vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de APAPS, din care cel putin 51,8825% catre un investitor strategic, cel mult 8% catre salariatii bancii si pana la 10% catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC.
Consiliul de conducere al IFC va examina, la 21 noiembrie, acordarea unui imprumut pe termen lung in valoare de 75 milioane de dolari, destinat sa sprijine expansiunea activitatilor BCR in domeniul firmelor mici si mijlocii si al persoanelor fizice.
"Reteta" dupa care ar putea merge IFC in cazul BCR ar putea fi, cel putin partial, comparabila cu cea de la Banc Post. In 1998, divizia de investitii a Bancii Mondiale a decis sa acorde bancii romanesti un imprumut de 10 milioane de dolari convertibil in actiuni pe care la scadenta urmeaza sa-l transforme in actiuni printr-o majorare de capital cel putin egala cu valoarea initiala a imprumutului.
BCR detine peste 33% din totalul activelor din sistemul bancar romanesc si o retea nationala de aproximativ 280 de unitati. Banca mai are subsidiare in Marea Britanie, Germania, Franta, Republica Moldova si reprezentante in Moscova si New York.
Actionarul majoritar al BCR este Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care detine 69,88% din actiuni, urmat de SIF Oltenia cu 6,11% si celelalte SIF, cu o participatie de cate 6% din capitalul social.
Activele BCR se ridicau, la 31 decembrie 2001, la peste 3,6 miliarde de dolari, portofoliul net de credite reprezentand aproximativ 30% din activele totale. Banca avea capitaluri proprii de circa 700 milioane de dolari (circa 18% din activele totale) la sfarsitul anului 2001.
BCR a obtinut, anul trecut, un profit net de 146 milioane de dolari si spera sa realizeze, in 2002, un profit net de 160 milioane de dolari. Pe primul semestru al anului, profitul BCR a depasit 90 milioane de dolari.
Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului va publica, in urmatoarele doua saptamani, un nou anunt pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane.
Decizia de reluare a procesului de privatizare a BCR a fost adoptata in urma discutiilor purtate de autoritatile romane cu prim-adjunctul FMI, Anne Krueger. Motivatia partii romane a fost numarul redus de investitori care si-au anuntat intentia de a prelua pachetul majoritar de la BCR.
Compania franceza Eulia si consortiul format din Banc Austria Creditanstalt si OTP Ungaria au depus oferte pentru privatizarea BCR. Conform angajamentelor asumate de Executiv fata de institutile financiare internationale, privatizarea BCR urma sa fie incheiata pana la sfarsitul lunii februarie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO