Bănci și Asigurări

In incercarea de a se redresa, Asirom afiseaza azi noua echipa de conducere

02.06.2005, 19:20 76

Compania Asirom a incheiat selectia unei noi echipe de conducere, care va fi prezentata azi in mod oficial. Cu noii manageri, Asirom incearca sa rupa parcursul descrescator al firmei din ultimii ani, atat la nivelul cotei de piata, cat si al rezultatelor financiare.

Dupa ce a ocupat, o perioada buna de timp, locul fruntas pe piata asigurarilor din Romania, Asirom - Asigurarea Romaneasca - a cedat, in 2002, pozitia de lider companiei de asigurari Allianz-Tiriac. In acest an, dupa preluarea grupului Omniasig de catre austriecii de la Wiener Staedtische, Asirom a mai coborat un loc in topul asiguratorilor din Romania.

Cota de piata a Asirom a scazut in 2004 fata de 2003, de la 20,6% la circa 16,5% pe partea de asigurari non-viata si de la 12,8% la aproximativ 12% pe partea de asigurari de viata.

Pierderea de cota de piata s-a realizat in paralel cu o deteriorare a rezultatelor financiare, compania trecand brusc de la un profit de 4,6 mil. euro (176,1 mld. lei) in 2003 la o pierdere mai mare decat profitul, de 5,8 mil. euro (236,2 mld. lei) pentru exercitiul financiar 2004.

In urma anuntarii raportarilor financiare pe 2004, Consiliul de Administratie arata intr-un raport remis Bursei Electronice Rasdaq ca, urmare a "deficientelor constatate", "a adoptat o noua organigrama in conformitate cu necesitatile actuale ale societatii si a schimbat in totalitate echipa manageriala".

Vantul schimbarii batea insa mai de mult la Asirom. Inca de anul trecut, omul de afaceri Ioan Nicolae, care controleaza compania de asigurari prin intermediul grupului Interagro - acesta detine 40,5% din capitalul social al asiguratorului - a schimbat patru directori generali. La inceputul acestui an, in fruntea companiei a fost numit Ion Bratulescu, care este astfel schimbat dupa numai cateva luni in aceasta pozitie.

Recent, in piata au aparut speculatii potrivit carora compania ar fi tinta unei achizitii si ca s-ar purta discutii in acest sens, dar pana acum nu au fost confirmate.

De ieri, 1 iunie, noul director general al Asirom este Boris Schneider, care urmeaza sa fie prezentat, impreuna cu noua echipa manageriala, in cadrul unei conferinte de presa ce va avea loc azi. Ion Bratulescu, actualul director general al Asirom, va ramane in functia de director general adjunct.

Boris Schneider, in varsta de 45 de ani, are o experienta de 23 de ani in asigurari, a fost membru in Consiliul de Administratie al societatii de asigurare Unita (grupul Wiener Staedtische) si a lucrat in cadrul grupului austriac din anul 1999.

Numirea lui Schneider a fost pasul final in procesul de reinnoire a echipei manageriale, pe care Ioan Nicolae l-a inceput de un an. La finele anului trecut Steluta Racolta, fost director general al Ardaf, s-a alaturat echipei de conducere a Asirom si ocupa in prezent functia de director executiv vanzari. In decursul acestui an, Mariana Diaconescu (fost presedinte al Eximbank) a devenit director financiar al Asirom, iar Mihaela Rausser (de la Raiffeisen), director de resurse umane. Directorul departamentului subscrieri (directia Asigurari) este Diana Ganescu, fost director general al companiei de asigurari Anglo-Romana.

Asirom are un capital social de 17,6 milioane de euro (637,8 miliarde de lei) si o capitalizare bursiera de 70,5 milioane de euro (2.551,4 miliarde de lei). Compania este listata la categoria a II-a a bursei electronice Rasdaq si este momentan suspendata de la tranzactionare. Dupa o crestere sustinuta in prima parte a acestui an, titlurile companiei au inregistrat fluctuatii de pret, pe o tendinta generala de scadere fata de inceputul anului. Ultimul pret al actiunilor Asirom, din data de 26 mai, este de 4.000 de lei.

Conform datelor furnizate de companie bursei Rasdaq, la Adunarea Generala a Actionarilor ce a avut loc luni, asiguratorul a decis repartizarea profitului nerepartizat aferent exercitiului financiar 2003, in suma de 96,6 miliarde de lei (2,6 milioane de euro), ca sursa proprie de finantare. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO